*Nettavisen* Økonomi.

Valutasmell for Norske Skog

- Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir, sier Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Blodrøde tall for papirprodusenten i tredje kvartal.

22.10.15 08:43

Norske Skog øker tapene i tredje kvartal, hvor papirprodusenten gikk på en valutasmell etter fallet for norske kroner.

Etter skatt tapte konsernet 742 millioner kroner, mot tapet på 267 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor.

Underskuddet var betydelig påvirket av negative urealiserte valutatap på 525 millioner kroner på utenlandsgjelden, noe som skyldes en betydelig svekkelse av norske kroner, melder Norske Skog.

Samtidig bidrar svekkelsen i kronen til at netto rentebærende gjeld økte til 8,4 milliarder kroner fra 7,5 milliarder kroner.

- Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir med et kontantstrømdrevet kommersielt prinsipp, og vi fortsetter arbeidet med å kutte kostnader og øke produktiviteten. Vi vurderer også flere alternativer for å takle de forestående obligasjonsforfall, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Lenger opp i regnskapet kom Norske Skogs inntekter inn på 2,78 milliarder kroner i kvartalet, ned fra 3,06 milliarder i tilsvarende periode i fjor, mens driftsresultatet hevnet på 13 millioner kroner, mot minus 6 millioner.

Fallende etterspørsel
I Europa var inntektene noe opp, med svekkelsen i norske kroner motvirket av volumeffekter.

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir i Europa har falt med henholdsvis 7 prosent og 4 prosent i de første åtte månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, melder Norske Skog.

I regionen Australasia ble etterspørselen etter avispapir redusert med rundt 10 prosent i de første åtte månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, mens etterspørselen etter magasinpapir var relativt stabil, melder konsernet.

- Vi vil fortsatt gjennomføre en aktiv kapasitetsstyring av anleggene for å bedre kontantstrømmen og markedsbalansen, sier Ombudstvedt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag