NA24.no


- Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir, sier Sven Ombudstvedt i Norske Skog.
- Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir, sier Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Valutasmell for Norske Skog

Sist oppdatert:
Blodrøde tall for papirprodusenten i tredje kvartal.

Norske Skog øker tapene i tredje kvartal, hvor papirprodusenten gikk på en valutasmell etter fallet for norske kroner.

Etter skatt tapte konsernet 742 millioner kroner, mot tapet på 267 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor.

Underskuddet var betydelig påvirket av negative urealiserte valutatap på 525 millioner kroner på utenlandsgjelden, noe som skyldes en betydelig svekkelse av norske kroner, melder Norske Skog.

Samtidig bidrar svekkelsen i kronen til at netto rentebærende gjeld økte til 8,4 milliarder kroner fra 7,5 milliarder kroner.

- Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir med et kontantstrømdrevet kommersielt prinsipp, og vi fortsetter arbeidet med å kutte kostnader og øke produktiviteten. Vi vurderer også flere alternativer for å takle de forestående obligasjonsforfall, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Lenger opp i regnskapet kom Norske Skogs inntekter inn på 2,78 milliarder kroner i kvartalet, ned fra 3,06 milliarder i tilsvarende periode i fjor, mens driftsresultatet hevnet på 13 millioner kroner, mot minus 6 millioner.

Fallende etterspørsel
I Europa var inntektene noe opp, med svekkelsen i norske kroner motvirket av volumeffekter.

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir i Europa har falt med henholdsvis 7 prosent og 4 prosent i de første åtte månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, melder Norske Skog.

I regionen Australasia ble etterspørselen etter avispapir redusert med rundt 10 prosent i de første åtte månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, mens etterspørselen etter magasinpapir var relativt stabil, melder konsernet.

- Vi vil fortsatt gjennomføre en aktiv kapasitetsstyring av anleggene for å bedre kontantstrømmen og markedsbalansen, sier Ombudstvedt.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere