NA24.no

Valutasmell for StatoilHydro

Sist oppdatert:
Svekket krone og høy skatt sender StatoilHydro-resultatet rett ned.

StatoilHydro fikk et resultat etter skatt på 6,3 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 14,6 milliarder i samme periode i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Den dårligere utviklingen skyldes høyere finanskostnader samt økt skatt. Finanspostene bidro negativt med 9,7 milliarder kroner, mens skattekostnaden lå på 31 milliarder kroner. Til sammenligning bidro finanspostene positivt med 6,5 milliarder kroner og skattekostnaden lå på 27,8 milliarder kroner i tredje kvartal 2007.

Svakere enn ventet
Driftsresultatet havnet på 47 milliarder kroner, en forbedring fra 35,8 milliarder kroner. Analytikerne ventet ifølge SME Direkt et resultat på 13,8 milliarder kroner og et driftsresultat på 55 milliarder kroner.

Det underliggende driftsresultat for tredje kvartal ble på 52,1 milliarder kroner sammenlignet med 32,8 milliarder kroner i tredje kvartal 2007.

Den totale omsetningen økte til 174,5 milliarder kroner i tredje kvartal mot 129,7 millioner kroner i tredje kvartal året før. Analytikerne ventet en omsetning på 165,4 milliarder kroner.

Gjentar guiding
- Vi kan vise til solide driftsmessige resultater og driftsinntekter og vi står sterkt rustet, industrielt og finansielt, i en tid med stor usikkerhet i finansmarkedene. Vår finansielle posisjon gjør oss i stand til å møte våre investeringsforpliktelser og levere konkurransedyktige dividendeutbetalinger, selv med lavere oljepriser, kommenterer StatoilHydros konsernsjef Helge Lund i resultatrapporten.

I tredje kvartal havnet produksjonen på 1,733 millioner fat en oppgang på 1 prosent sammenlignet med fjoråret. De beholder utsiktene når det kommer til produksjonen på 1,9 millioner fat per dag i 2008.

- Vår egenproduksjon i de ni første månedene var på 1,892 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning på 5 prosent sammenlignet med samme periode i 2007. Samlet sett ligger vi godt an til å oppnå produksjonsmålet vi har satt oss for 2008, kommenterer Lund.

Når det kommer til oljeprisen venter de at den fortsatt vil være relativt lavere enn tidligere i år. Den volatile og ustabile prisutviklingen venter de vil fortsette på kort sikt.

De gjør ingen endringer på den finansielle siden. I tillegg til å gjenta produksjonsmålet har de også behold målet om driftsinvesteringer på 65 milliarder dollar, og et leteprogram på like under 18 milliarder kroner. I januar neste år kommer de med en oppdatering på nå produksjonsmål.

Kostnadene øker
Et annet moment er at produksjonskostnadene øker. Per fat har kostnadene knyttet til produksjon ligget på 47,4 kroner for de siste 12 månedene fram til utgangen av tredje kvartal. Sammenlignet med tilsvarende periode året før er det en økning fra 33,3 kroner.

StatolHydro oppgir at produksjonskostnaden basert på egenproduserte volumer de to periodene ligger på 43,1 kroner og 31,5 kroner per fat oljeekvivalenter.

Fusjonen med olje- og gassvirksomheten til Hydro får sammen med oppstart av nye felt, økte vedlikeholdskostnader og generelt kostnadspress i industrien skylden for veksten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere