*Nettavisen* Økonomi.

Valutastrateg: - Det har vært et tidvis brutalt år

VENTER KRONEOPPGANG: Men før om et år koster euroen mindre enn ni kroner igjen, tror valutastrateg Magne Østnor. Foto: (DNB)

Slik var året i valuta oppsummerer DNB Markets, som også ser inn i krystallkulen for 2016.

29.12.15 09:42

For 2016 tror DNB Markets de største valutaene fortsatt vil drives av sentralbankenes pengepolitikk.

Raskere renteoppgang i USA enn markedet venter bør danne grunnlag for enda sterkere dollar, mener meglerhuset, som også tror man kan se sterkere pund.

For norske kroner venter meglerhuset en styrking, men kun gradvis.

- Kraftige investeringskutt i oljenæringen bør bidra til at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet avtar neste år, og dermed legge grunnlaget for en gradvis oppgang i oljeprisen igjen. Det bør bidra til å støtte opp under en norsk krone som vi mener er svakere enn hva de fundamentale forholdene i norsk økonomi skulle tilsi. Men vi venter at kronestyrkingen vil bli gradvis, og at vi først om et år ser EURNOK under 9,00, skriver valutastrateg Magne Østnor i et morgennotat.

- Den virkelige store overraskelsen
Der peker DNB Markets-strategen på at 2015 har vært et turbulent år i valutamarkedet.

- Pengepolitikk har som ventet vært en viktig driver, men bevegelsene har vært betydelig større enn vi trodde ved inngangen til året, skriver Østnor

Les også: - Reaksjonen i valutamarkedet er brutal

Strategen viser til at da meglerhuset for et år siden kikket inn i krystallkulen, var det flere ting som var med å prege forventningene for året som nå er i ferd med å ebbe ut.

Hendelser som verdenssamfunnets sanksjoner mot Russland, Skottlands folkeavstemning om uavhengighet, sveitsernes folkeavstemning om sentralbankens gullreserver og enda en gresk regjeringskrise bidro til økt usikkerhet i valutamarkedet.

- Med utsikter til renteoppgang fra Fed i 2015, virket dollarstyrkingen å ingen ende ta. På andre siden av Atlanteren tynget på sin side forventningene om kjøp av statsobligasjoner euroen. Den virkelige store overraskelsen var det imidlertid råvaremarkedet som hadde stått for; etter en lengre periode i stabilt sideleie, var oljeprisen halvert, oppsummerer Østnor.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

- Tidvis brutalt år
Når det kun er dager igjen før rakettene går i været mener valutastrategen DNB Markets traff best med fokuset på volatilitet i 2015.

- For det har vært et ruglete, ja tidvis brutalt, år. At den sveitsiske sentralbanken skulle gi opp å forsvare gulvet i EURCHF, kom mildt sagt overraskende på de fleste. Bevegelsene som fulgte, var av en art som knapt nok skal kunne skje.

Det var i midten av januar at den sveitsiske sentralbanken ga opp minimumskursen på 1,20 sveitserfranc per euro, noe som styrket kursen på sveitserfrancen mot euro med rundt 30 prosent på det meste.

Les:- Dette er helt ekstremt

Kroneprognose holdt i fem mnd.
I dollar og pund mener Østnor DNB Markets traff på retningen mot euro, men innrømmer at meglerhuset undervurderte hvor store bevegelsene kunne komme til å bli.

Den norske kronen, som har svekket seg betydelig gjennom 2015, trodde DNB-analytikerne skulle styrkes. I løpet av året er kronen blitt svekket med 17 prosent mot dollar, 12 prosent mot pundet, seks prosent mot euro og med syv prosent mot svenskekronen.

- Vi trodde på stigende oljepriser gjennom året, og ventet dermed at vi skulle se en gradvis sterkere krone. Det holdt stikk i fem måneder. Siden har oljeprisen fortsatt å falle, og vi har sett en krone som er på eller nær historisk svake nivåer mot en rekke valutaer, skriver Østnor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag