*Nettavisen* Økonomi.

Vannet går på børsen

Foto: (NTB-arkivfoto: Gorm Kallestad)

Vann kan bli like dyrt som strøm om det tar skrittet over på børsen. Eksperter vil stoppe vannsalg.

26.10.06 09:18

Les NA24 på mobil

- Vi er velsignet med en vannrikdom i Norge som de fleste kan misunne oss. Vi er i toppen av verden når det gjelder å være rike på vann, noe som står i grell kontrast til andre områder i verden, sier Toril Hofshagen, assisterende direktør i Norsk vann og avløp (NORVAR) til NA24.

Angsten for å miste tilgang til drikkevann øker over hele Europa. Mangel på drikkevann er en av de store farene som truer fremtiden.

NA24 - din næringslivsavis

Investorer er i ferd med å skjønne at vann begynner å bli en stadig sjeldnere vare. Distribusjonen er ujevn, noe som gjør at det er lett å tjene penger på det, ifølge en rapport fra den sveitsiske banken Credit Suisse.

- Velsignet vannrikdom
Men i Norge har vi vann som vi har olje: Det er nok vann i Norge til 175 liter per person per døgn for hele verdens befolkning.

Vann kommer til å bli like verdifullt som olje og gass, hevder den sveitsiske banken, og vannkrigene kommer til å starte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ingen tvil om at vann er en viktig ressurs. Kofi Annan kaller vannet The Blue Gold. Vi har lett for å overse dette fordi vi er så velsignet, men andre steder er det kriger om vannet. I London-regionen har man hatt en trussel om vannmangel på grunn av tørke og stort forbruk og i flere europeiske land kan det komme vannknapphet, sier Hofshagen.

Privatisering
I mange europeiske land drøftes det om man skal privatisere vannet. Englands største vannverk blir antakelig solgt til australske investorer for over 100 milliarder kroner.

- England har gått lengst når det gjelder privatisering av vannet. I Norge er det i hovedsak offentlig eid vann- og avløpsinfrastruktur, sier Hofshagen.

I NOU 2006:6 «Når sikkerheten er viktigst» kartlegges og utredes virkemidler for beskyttelse av landets kritiske infrastrukturer og samfunnsfunksjoner. Blant annet drøftes eierskap til vann- og avløpsinfrastruktur (VA) i Norge.

Utvalget, der blant annet Hofshagen satt, anbefaler enstemmig at det offentlige eierskapet til VA-infrastrukturen i Norge bør lovreguleres, ut fra en sikkerhetsmessig begrunnelse. Med andre ord anbefales offentlig eierskap. I andre europeiske land har vannspørsmålet og eierskap havnet på den politiske dagsorden.

Ligner kraftsektoren
Hofshagen ser mange likheter mellom kraftsektoren og vannsektoren, men de skiller seg på et par områder.

- Det betyr at man kan se for seg en situasjon der nordmenn er bekymret for vannprisene, på samme måte som de i dag er bekymret for strømprisene.

- Det kan man absolutt tenke seg. Men i dag er det et regelverk der selvkost er prinsippet, det er en viktig årsak til at det er så lave priser på vannet. Ingen tjener penger på vann og avløp i Norge i dag. Men i England ser det ut til at det tyske selskapet som eier Thames Water får en kjempeavkastning, sier Hofshagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tjener milliarder på vann
I England er det et statlig organ som jobber på spreng for å kontrollere kvaliteten på de store vannselskapene. Utvalget hevder at det er usikkert om det samme er mulig i Norge, på grunn av store variasjoner i de naturgitte rammebetingelsene.

- En liberalisering av vann- og avløpsinfrastrukturen i Norge kan føre til en utvikling i retning av England, men hvis man følger utvalgets innstilling vil det forbli offentlig eid, sier Hofshagen.

Europa skriker etter vann. Det blir en het potet for EU.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag