Vannet skyller bort milliarder

Foto: BAZUKI MUHAMMAD (Reuters)

Flomkatastrofen er kritisk for veksten i Thailand. Tusenvis av fabrikker må stenge dørene.

31.10.11 00:27

Tilstanden forverres i det flomrammede ferielandet. På fredag skar den thailandske sentralbanken ned sine vekstprognoser for inneværende år, fra 4,1 til 2,6 prosent.

Bangkok-området står for 25 prosent av Thailands BNP, og de økonomiske konsekvensene ser ut til å bli betydelige. Kredittvurderingsbyrået Moody´s anslår at kostnadene kan komme til å bli på 2 prosent av landets BNP, tilsvarende nesten 50 milliarder kroner. Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

10.000 fabrikker stenger
Risikoen er fortsatt stor for at Bankok sentrum kommer til å oversvømmes totalt. Den thailandske regjeringen har advart om at slaget om 10-millionersbyen ser ut til å være tapt, og at de akutte problemene kan fortsette i en måned til, ifølge svenske Dagens Industri. Allerede har nærmere 10. 000 fabrikker blitt tvunget til å stenge dørene, og katastrofen har kostet omkring 400 mennesker livet.

Hittil har det sørlige Thailand, hvor de fleste turistdestinasjonene ligger, ikke blitt rammet. Turistminister Chumpol Silapa Archa, anslår imidlertid at omlag én million turister kommer til å droppe å reise til Thailand neste år. Turismen står i dag for cirka 7 prosent av Thailands økonomi.

Voldsom brems
- Oversvømmelsen påvirker ikke lenger bare jordbruket, men også andre industrier, og den kommer til å bli en voldsom brems for veksten i det fjerde kvartalet, skriver sentralbanken i sin inflasjonsrapport.

Andre er mer pessimistiske. Crédit Agricoles analytiker Frances Cheung, sier til Bloomberg at hun tror oversvømmelsene kan komme til å koste 3 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

- Thailand rammes nå av en dobbeltsmell. Eksportetterspørselen er allerede svak i Asia, og effektene av oversvømmelsen kommer til å ramme sysselsettingen, inntekter og forbruk, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.