NA24.no

Vanskelig med julegaver

Sist oppdatert:
Er det greit å gi en reise verdt 34.000 kroner, eller få et Vebjørn Sand-maleri til 10.000 kroner?

Julegave og julebordsesongen står for døren, men hva er greit å gi, og ta i mot, uten å bli beskyldt for bestikkelser og korrupsjon?

NA24 - din næringslivsavis

En ansatt i en lederstilling i Forsvaret mottok nær 300.000 kroner i kundepleie fra firmaet Siemens over en treårsperiode. Det var middager på luksusrestauranten Le Canard, kundeturer til Miami og Cannes til en verdi av titusener av kroner og et maleri av Vebjørn Sand.

Vanskelig å vite hvor grensen går
En innleid konsulent mottok goder til godt over 200.000 kroner. Det regjeringsoppnevnte Dalseide-utvalget som gransket korrupsjon i Forsvaret fortalte om flyturer til Firenze, golftur til Malaga og kundeturer til Miami.

Selv om de færreste mottar goder i den størrelsesorden, er det ikke greit å vite hvor grensen går og gråsonen er stor.

- Det er ikke så enkelt å definere hva som er på rett og gal side. Vurderingskriteriene er mange, sier advokat Anne Helsingeng i Deloitte.

- Hvis et meglerhus inviterer for eksempel Torstein Tvenge til en heidundrende aften, og overleverer et maleri av Vebjørn Sand, er det neppe noen som hever et øyenbryn. Hvis den inviterte er innkjøpssjef i et stort firma, er situasjonen en helt annen. Det kommer litt an på hvem som inviterer og hvem som blir invitert, sier hun.

Lavere bevissthet tidligere
De færreste ønsker å bli forbundet med bestikkelser. Selv om de mange bedrifter fortsatt gir gaver til kunder og forretningsforbindelser, forteller flere undersøkelser at bedriftene har blitt mer skeptiske til julegaver enn tidligere.

- Generelt sett i dagens samfunn er toleransen blitt redusert. Bevisstheten var nok lavere tidligere. Men det har vært et generelt prinsipp om at det å ta imot en flaske vin eller en blomsterkvast er greit, sier Helsingeng.

En undersøkelse gjennomført av Perduco for Deloitte Advokatfirma i fjor viste at ti prosent av norske bedriftsledere har mottatt en julegave som kan oppfattes som et forsøk på smøring.

Statsbygg hverken gir eller får
Det er innenfor bygg- og anlegg at flest bedrifter gir julegaver og det er de som gir de dyreste gavene. 27 prosent av gavene som bygg- og anleggsbedriftene ga i fjor kostet over 500 kroner. Tilsvarende tall for alle bedrifter er 17 prosent. I Statsbygg er de veldig bevisste på dette. De verken gir, eller tar imot gaver.

- Vi leier inn masse leverandører og rådgivere til byggeprosjekter og forvalter skattebetalernes penger. Det er vi veldig klar over, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til NA24.

- Det kan være problematisk hvis noen gir meg en raus gave i egenskap i å være ansatt i Statsbygg, som kan skape en uheldig situasjon, legger hun til.

- Ærlig og rederlig
- Vi forventer at ansatte opptrer ærlig og rederlig overfor arbeidsgiver, leverandører og kolleger. Det tar seg dårlig ut å ta i mot dyre gaver, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke til NA24.

- Sånn sett er det litt opp til folk å bruke sunn fornuft, legger han til.

Det gjelder både når det kommer til julegaver fra forretningsforbindelser, kurs og kundeturer. Veidekke har en lang rekke store offentlige etater som kunder. Det gjelder å holde sin sti ren.

- I og med at vi har Statens veivesen, Jernbaneverket, Forsvarsbygg og andre offentlige kunder, vet vi at vi må være ytterst edruelige i forhold til sånt, sier Dieset.

Selv om det ikke er uvanlig å gi, eller ta imot gaver, sier loven at det er forbudt for en ansatt å ta imot en gave eller lignende fra en kunde eller en leverandør hvis hensikten med gaven er å oppnå en fordel ut over alminnelig goodwill og straffen er streng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere