NA24.no

Vant stort i Sør-Carolina

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Barack Obama vant Demokratenes primærvalg i Sør-Carolina med over halvparten av stemmene.

Senator Barack Obama fikk god drahjelp av det svarte elektoratet da han dro inn 55 prosent av stemmene i primærvalget i Sør- Carolina.

Da så å si alle stemmene var telt opp hadde senator Hillary Clinton 27 prosent og tidligere senator John Edwards 18 prosent av stemmene.

Valgdagsmålingene viser også at Obama vant hver fjerde svarte stemme, og disse utgjør over halvparten av de stemmeberettigede. Han vant en fjerdedel av den hvite stemme, som var mer enn mange hadde forventet. Resten av stemmene ble jevnt fordelt mellom Clinton og Edwards.

Fortid vs. fremtid
Selv ønsker Obama å heve kampanjen over rasespørsmålet.

- Jeg har ikke reist rundt i denne staten det siste året og sett et hvitt Sør-Carolina eller et svart Sør-Carolina. Jeg har sett Sør-Carolina, sier Obama. - Valget står ikke mellom regioner eller religion eller kjønn. Det handler ikke om rike mot fattige eller unge mot gamle, og det er ikke svart mot hvit. Det handler om fortiden versus fremtiden, sa Obama.

Mot supertirsdag
Seieren var kjærkommen for Obama, som tapte primærvalgene i både New Hampshire og Nevada etter å ha vunnet i Iowa.

- I natt fikk kynikerne som trodde at det som begynte i snødrivet i Iowa bare var en illusjon høre en annen historie av de gode borgerne i South Carolina, sa Obama til sine tilhengere.

5. februar er den såkalte supertirsdagen, da Demokratene skal ha primærvalg i 22 stater samtidig.

- Om ni korte dager får nesten halve nasjonen sin sjanse til å si med oss at de er leie av tingenes vante gang i Washington. Vi er sultne på forandring, og vi er klare til å tro igjen, sa Obama.

Taper på sverting
Ordkampen mellom de demokratiske kandidatene har vært usedvanlig hard under primærvalgene. Hillary Clintons ektemann, tidligere president Bill Clinton, har rettet en rekke verbale angrep mot Obama. Obama har replisert tilbake at Clinton sier nærmest hva som helst for å vinne.

John Edwards har distansert seg fra ordkrigen mellom Obama og Clinton og framstilt selv som den «voksne» kandidaten. Dette var hans tredje tap på rad, men han sier han henger med til supertirsdag.

Bill Clintons angrep mot Obama ser imidlertid ut til å skade Hillary Clinton mer enn konkurrenten. Ifølge Reuters viste valgdagsmålingen at omtrent seks av ti sa Bill Clintons stemme hadde betydning for hvordan de stemte. Av disse stemte 47 prosent på Obama og 38 prosent på Hillary Clinton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere