NA24.no

Vanvittig oljepris

Sist oppdatert:
Prisøkningen på det svarte gullet vil ingen ende ta. Se den nye rekorden.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

105,96 dollar fatet!

NA24 - din næringslivsavis

Det lyder den nye prisrekorden for den amerikanske referanseoljen på. Også prisen på nordsjøoljekontrakten stiger til rekordnivå torsdag. Nå lyder rekorden på 102,95 dollar fatet. Den forrige rekorden var 102,29.

Nærme 106
Prisene stiger til værs torsdag, blant annet grunnet at OPEC onsdag bestemte seg for å la produksjonsnivået forbli uforandret.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Den amerikanske råoljen, med referanseverdi WTI, for levering i april steg torsdag til rekordhøye 105,96 dollar fatet på New York Mercantile Exchange (NYMEX).

- Dramatiske reaksjoner
Men hvorfor fortsetter denne prisstigningen dag etter dag?

- Hovedårsaken til bykset i oljeprisen er den overraskende nyheten om at lagerbeholdningen på råolje faller. Dette fører til dramatiske reaksjoner i markedet, sier Victor Shum i Purvin & Gertz til AP.

De amerikanske oljelagrene falt med 3,06 millioner fat til 305,4 millioner fat viser den ukentlige oljelagerrapporten til det amerikanske energidepartementet. Nå er lagrene syv prosent over snittet på samme tid de fem siste årene.

Følg utviklingen i oljeprisen her

Ifølge Bloomberg News var det ventet at lagrene skulle vise en økning på 2,4 millioner fat.

OPEC endrer ingenting
Men det er flere årsaker. For det første bestemte oljekartellet The Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) seg onsdag for å la produksjonsnivået stå. Dette var ikke overraskende, og forventningene om dette har i flere dager sendt oljeprisen oppover.

OPEC sitter til sammen på mer enn en tredjedel av verdens olje, og begynte i 2006 å føre restriktiv produksjon for å forhindre en fallende oljepris. Det ser derimot ikke ut som kartellet har noe imot rekordhøye priser. Den siste perioden har vi meldt om rekordpriser flere ganger i uken.

Skifter beite
Krisen i det globale finansmarkedet, med amerikanerne i førersetet, fører også til at hedgefond og usikre spekulasjoner blir mindre attraktivt.

Dette sender ifølge flere amerikanske analytikere traderne over mot råvarebørsene. Dette fører både oljeprisene, gullprisene og sølvprisene til rekordhøyder.

Rekordlav dollarkurs
Vi må heller ikke glemme utviklingen i dollarkursen. En svekkelse i dollarkursen gjør det billigere for nasjoner med valutaer som styrker seg mot denne å handle olje.

Oljeministere i OPEC har imidlertid merket seg at selv om oljen fyker til en nominell rekordpris, demper den økende inflasjonen og den lave dollarkursen etterdønningene.

Etterspørselsstyrt prisvekst
Mens tidligere byks i oljeprisen har vært styrt av endringer i tilbudet, er det annerledes i oljeracet i første kvartal i år.

Veksten i den globale etterspørselen etter olje har avtatt siden 2004, men den er fortsatt stigende, til tross for bråstoppen den amerikanske økonomien har vært vitne til.

Det som også har spilt kraftig inn på prisen onsdag og torsdag, er den svært overraskende reduksjonen i de amerikanske lagerbeholdningene.

Saudi-Arabias oljeminister og den sterkeste mannen i OPEC Ali al-Naimi mener at tilbud og etterspørsel er stabilt og at OPECs mål er å holde lagrene nær snittet de fem siste årene.

- Selv om OPECs avtale var ventet sa al-Naimi et par ting som fyrer opp markedet. Han sa at OPEC ikke ønsker at lagrene skal stige til over snittet de fem siste årene. Al-Naimi sa også at han ikke føler etterspørselen minker, sier råvareanalytiker Brad Samples, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere