NA24.no

Foto: Nordea (Nordea)

Varlser høyere oljepris

Sist oppdatert:
Men det kan også gå stikk motsatt vei.

I løpet av de tre siste månedene har oljeprisen svekket seg med saftige 20 prosent.

Tirsdag faller et fat nordsjøolje med 0,9 prosent til 98 kroner. Nå spås det imidlertid at prisen igjen skal oppover.

- Vi venter at oljeprisen nærmer seg bunnen nå. Det baserer seg på at mai normalt er den måneden med svakest etterspørsel. Etterspørselen har også vært klart svakere enn normalt og det har vært en svak vekst. Vi har også fått en del svake makrotall som har presset mye og Saudi-Arabia har pøst olje ut i markedet for å være i forkant av starten på tredje kvartal. Risikopremien knyttet til Iran, som trakk oljeprisen opp med ti dollar fatet i første kvartal er også borte nå. Men det kan snu opp igjen dersom møtet med Iran i Moskva feiler. Det siste møtet var ikke veldig oppløftende og partene står steilt mot hverandre. Fra 1. juli vil Europa sannsynligvis innføre den nye embargoen og USA vil innføre strengere krav, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til NA24.

Opp 15 dollar
Hun ser for seg at oljeprisen vil snitte inn på 112 dollar i tredje kvartal, for så å stige til 114 dollar i årets tre siste måneder.

- Saudi er nær maksimalt av den oljen de kan pumpe. Sesongmessig vil etterspørselen normalt ta seg opp nå, grunnet blant annet kjøresesongen og økt energibruk til air conditionanlegg. I tillegg har spekulantene, fra rekordhøye veddemål på økt pris i midten av mars, trukket seg ut av markedet. Dersom det kommer positive tegn i tredje kvartal vil mange av disse som holder seg på gjerdet komme tilbake.

Kan stupe også
Men skulle eurokrisen forverre seg betydelig kan det gå helt motsatt vei.

- Oljeprisen kan gå betydelig lavere. Får man en gresk exit av euroen og en ordentlig eurokrise kan man begynne å se på hva som skjedde under finanskrisen. En sånn krise vil også påvirke mange andre land som USA og det internasjonale finansmarkedet, og det vil dra med seg verdensøkonomien. Men den vil neppe gå like lavt, fordi Opec da vil skru igjen kranen på et mye tidligere tidspunkt, sier Saltvedt.

På det laveste i 2008 kostet oljen mindre enn 40 dollar fatet.

Selv om det skulle bli en global krise tror imidlertid ikke Saltvedt at de landene som i dag subsidierer olje- og bensinbruken hos sine innbyggere vil kutte ned på dette.

- Vi så jo under finanskrisen at Kina og Iran benyttet seg av anledningen og endret på subsidieringen. Men det var også andre land som forsøkte, men ikke fikk det til. Land som kan gjøre dette befinner seg i hovedsak i Midtøsten, Nord-Afrika og Asia. Jeg tror imidlertid at de vil være redde for å endre på dette grunnet frykt for en politisk oppreisning. Mesteparten av disse er netto oljeeksportører og vil få mindre inntekter, men de bruker enorme penger nå for å holde på den politiske uroen. De vil være veldig forsiktige med å fjerne det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere