- Det var som om noen skrudde av bryteren. «Boom», sa det, og så var kundene borte. De fleste dro nok på stranda og der har vi vært siden, sier Fredrik Steenbuch, konsernsjef i XXL, til Nettavisen.

Det varme været i mai og spesielt juni ga sportsgiganten et realt heteslag.

- Vi er ikke fornøyd med dette kvartalet. April og mai var ok. Juni startet ok, men kollapset. Det forklarer hvorfor tallene er svakere enn ventet, sier Steenbuch.

Børskollaps

Takket være det varme været, unnagjorde mange nordmenn sommerinnkjøpene sine på sportsfronten allerede i mai. Det bidro til at XXL tjente betydelig mindre penger enn ventet i andre kvartal.

- Inntjeningen vår er omtrent 40 millioner kroner svakere enn analytikerne ventet. Det skyldes først og fremst utviklingen i Norge, sier Steenbuch.

Børskursen faller også kraftig som følge av rapporten. Aksjen faller 18 prosent, og har aldri vært lavere.

- Det er ille, så får vi ser hvor det ender i dag. Men sånn er det, hvis du ikke innfrir, så får du en smell, sier Steenbuch, som selv eier 2,6 millioner aksjer i XXL gjennom selskapet Stamina AS.

Kuttet prisene

Han sier at XXL kuttet prisene kraftig for å holde salget opp. Det gikk ut over bunnlinjen til giganten.

- Prisene var mye lavere som følge av mange kampanjer, blant annet åpningskampanjer. Vi åpnet to butikker i Norge og en butikk i Sverige. Vi solgte varene våre i alle butikker på samme nivå som åpningstilbudene, sier Steenbuch.

XXL solgte sportsvarer for 2,3 milliarder kroner i april, mai og juni, men satt igjen med et resultat før skatt på 120 millioner kroner, ned fra 168 millioner i samme kvartal i fjor.

Analytikerne hadde ventet et resultat før skatt på 183 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

Steenbuch sier at også inneværende måned, altså juli, er tung.

- Jeg vil tro at de fleste i detaljhandelen vil huske juni eller juli som gode måneder, sier Steenbuch.

Les også: Lang vinter gir XXL-smell - raser på børsen

Varmt vær ga lavere lønnsomhet

XXL skriver i rapporten om en god, men uvanlig kort, vårsesong i år, bare april. Samtidig ble mye av sommerinnkjøpene til nordmenn unnagjort allerede i mai, takket være det varme været.

Det bidro til at juni ble en tung måned for sportskjempen.

"Salg i juni var negativt påvirket av at sommermarkedet ble tidlig modent og viste seg å være en utfordrende måned", skriver selskapet.

Les også: Kjempenedtur for G-sport - XXL suser forbi

XXl prøvde deretter å ta markedsandeler gjennom aggressive kampanjer. Problemet ble at det gikk utover lønnsomheten til selskapet.

"Det resulterte i solid vekst i det samlede sportsmarkedet, men påvirket marginene betydelig", skriver selskapet.

Steenbuch er imidlertid opptatt av å understreke at det går enda verre for konkurrentene.

- Vi tjener fortsatt mer enn penger enn de 10-15 største konkurrentene våre til sammen, sier han.

Nye butikker

XXL har dessuten åpnet en rekke nye butikker det siste året, noe som også løftet salgsinntektene mot samme kvartal i fjor. Bare i andre kvartal åpnet selskapet tre nye butikker, Bryne, Gjøvik og Halmstad i Sverige.

Les også: Her kommer det nye XXL-butikker

Selskapet satser dessutene tungt i Østerrike, selskapets femte land etter de fire i Norden, og XXL har så langt åpnet tre butikker i alperepublikken.

Driften er imidlertid fortsatt et tapsprosjekt. Østerrike-virksomheten hadde et brutto driftsresultat på -18 millioner kroner i kvartalet.