Varoufakis: – Avtalen er en ny Versailles-traktat

YDMYKET AV KREDITORENE: Yanis Varoufakis frykter avtalen vil føre til at det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry vil styrke seg.

YDMYKET AV KREDITORENE: Yanis Varoufakis frykter avtalen vil føre til at det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry vil styrke seg. Foto: Petr David Josek (Ap)

Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis mener landet har blitt ydmyket av kreditorene. Han frykter høyreekstreme krefter skal styrke seg etter avtalen.

14.07.15 09:51

– Troikaen har sørget for at Tsipras må spise i seg hvert eneste ord han har uttalt i kritikk mot dem de siste fem årene, sier Varoufakis til den australske radiokanalen ABC i sitt første intervju etter at han gikk av.

LES OGSÅ: Koalisjonspartner støtter Tsipras «innenfor visse grenser»

– Dette har ingen ting å gjøre med økonomi. Dette handler ikke om å få Hellas på riktig spor. Dette er en ny Versailles-traktat, og statsministeren vet det, sier den tidligere greske finansministeren.

LES OGSÅ: Fransk-tysk samarbeid avgjørende for Hellas-avtale

Han viser til fredsavtalen etter første verdenskrig som påla Tyskland å betale store beløp i krigserstatninger, noe som bidro til framveksten av ekstrem nasjonalisme i mellomkrigsårene.

Nå frykter han avtalen mellom Hellas og kreditorene vil styrke de ytterliggående nasjonalistene i den greske nasjonalforsamlingen.

LES OGSÅ: Storbritannia vil ikke bidra til Hellas-pakke

– Jeg kan ikke se noe annet utfall enn at dette vil styrke Gyllent Daggry. De kommer til å ta over eierskapet til motstanden mot innstramminger, dessverre, sier Varoufakis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.