NA24.no

Varsel drar ned børsene

Sist oppdatert:
Internasjonale kjemper sier at resultatene blir svakere. Det får børsene til å reagere.

Oslo Børs faller etter å ha vært både i pluss og minus.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Tirsdag ettermiddag har hovedindeksen falt 1,30 prosent til 231,36 poeng.

De amerikanske kjempene Caterpillar og DuPont har kuttet i guidingen og ser svakere utsikter for resultatene. Begge kutter til under markeds forventninger. Deutsche Telekom har også redusert sine utsikter for inneværende år, og skylder på svakere global økonomisk utvikling. Blant annet ser de at driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) vil falle med mellom 2 og 4 prosent under fjorårets nivå, og at kontantstrømmen vil falle.

Oljen videre ned
Oljeprisen faller tirsdag etter et dramatisk fall dagen i forveien. Fortsatt er det bekymringer for hvordan etterspørselen vil utvikle seg etter at oljelagrene har steget til det høyeste nivået på nærmere 20 år.

Lageroppbygging og fare for at etterspørselen vil bli ytterligere rammet av den økonomiske nedturen fikk investorene til å sikre gevinster og flytte midler over på mindre risikofylte investeringer. Resultatsesongen har for alvor startet både i USA og her hjemme, og preger finansmarkedene.

Fokuset nå er rettet mot den amerikanske oljelagerrapporten som kommer onsdag ettermiddag.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i juni omsatt for 49,65 dollar per fat.

StatoilHydro faller 0,68 prosent til 116,40 kroner, mens REC faller 4,05 prosent til 49,95 kroner. DnB Nor daler 3,06 prosent til 38 kroner.

Skuffer
EDB Business Partner legger frem et langt svakere resultat enn hva analytikerne hadde ventet, og har nå innført tiltak for å bedre lønnsomheten. Selskapet går fortsatt med et solid overskudd, men skal i tiden fremover spare 400 millioner kroner. Press på marginene gjør at selskapet legger frem et driftsresultat før amortisering av immaterielle eiendeler (EBITA) på 135 millioner kroner. Det er en nedgang fra 173 millioner kroner og 27 millioner dårligere enn snittforventningene til analytikerne.

Les mer: Smell for EDB

Selskapet presterer også langt svakere topp- og bunnlinje enn hva tallknuserne hadde regnet seg frem til på forhånd. Aksjekursen i EDB Business Partner blir sendt ned 1,41 prosent til 14 kroner, men det er ikke stor omsetning i aksjen.

Over konsensus
Undervannskonstruktørene i Subsea 7 leverer langt bedre resultater enn hva konsensus blant analytikerne var i første kvartal. Resultat før skatt viser et overskudd på 79,8 millioner dollar og er en nedgang på 1,8 millioner dollar, men langt over forventningene på 53 millioner dollar. Selskapet gjør det også langt bedre på driften etter at de kan vise til en god topplinjevekst.

Ordreboken viser et fall på 1 milliard dollar og ligger på 2,9 milliarder dollar. Aksjekursen blir sendt ned 2,36 prosent til 45,60 kroner.

Les mer: Knaller til

Europa i siget
I Europa reagerte børsene først positivt på resultatene til den britiske billigkjeden Tesco. Butikkonsernet opplyser at salget har tatt seg opp etter februar, men etter resultatvarselet fra Deutsche Telekom har stemningen snudd til det negative.

Den tyske DAX-indeksen faller 1,75 prosent, mens FTSE 100 i London senkes 2 prosent. I Paris blir CAC 40 sendt ned 1,8 prosent. De nordiske børsene i Sverige, Danmark og Finland faller henholdsvis 2 prosent, 1,9 prosent og 2 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere