NA24.no

Varsko: Nye og høyere smuglerbøter

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Har du med deg for mye alkohol eller for mange sigaretter? Her er de nye bøtene.

Hva koster det egentlig å bli tatt i tollkontroll når du vet du har tatt for mye med deg? Regjeringen har endret reglene i forskrift til lov om toll og vareførsel og de nye høyere bøtesatsene trer i kraft 1. oktober 2013.

Dersom du vet at du har med deg for mye alkohol eller for mange sigaretter når du ankommer en av landets flyplasser eller grenseoverganger har du to valg - enten å fortolle frivillig eller å satse på at du ikke blir tatt i kontroll.

Se de nye bøtesatsene og fortollingsoversikt i figuren lengre ned i saken

Blir du tatt med for smugling av 400 sigaretter må du ut med 400 kroner fra 1. oktober (tidligere 300 kroner). I tillegg blir sigarettene inndratt til fordel statskassen. Hvis du fortoller de 400 sigarettene betaler du 1080 kroner.

400 kroner i bot - 1080 kroner i frivillig fortolling
Eksempel: Du tar med deg 600 sigaretter gjennom tollen på for eksempel OSL og blir kontrollert, noe som fører til at du må ut med med 400 kroner i forenklet forelegg (bot) for å ha tatt 400 sigaretter med deg ulovlig. De resterende 200 sigarettene får du beholde uten noen form for forelegg (bot) siden de er lovlige.

Hadde du i stedet valgt å gå på rødt og fortollet de 400 sigarettene måtte du ha punget ut med 2,70 kroner i avgift per sigarett - totalt 1080 kroner. Ved første øyekast kan det se ut til at det lønner det seg å betale forelegg fremfor frivillig fortolling. Gevinsten på å betale forelegg i stedet for fortolling blir: 1080-400 = 680 kroner.

Dårlig deal
Det er nok ikke så lønnsomt allikevel. Husk at de 400 sigarettene som er forsøkt smuglet blir inndratt. La oss du kjøper 600 sigaretter (tre kartonger) i utlandet eller på taxfree-shop på flyplass. De tre kartongene koster 200 kroner per stykk - altså totalt 600 kroner. Du prøver å smugle to kartonger inn til Norge men blir tatt i kontroll. Du må da ut med 400 kroner i avgift og du sitter igjen med 200 sigaretter som samlet har kostet deg 1000 kroner - altså fem kroner per sigarett.

Dersom du velger å friviliig fortolle må du ut med 400 x 2,70 = 1080 kroner i fortllingsavgift i tillegg til de 600 kronene sigarettene kostet (du betaler ikek fortollingsavgift for de 200 sigarettene som inngår i tollfri kvote). Totalt får du her en kostand på 1680 kroner, men nå sitter du igjen med 600 sigaretter som gir en snittpris per sigarett på 2,80 kroner.

Dette koster det å ta med seg for mye
Dersom du tar med deg mer enn loven tillater gir Tolloven tollmyndighetene adgang til å benytte forenklet forelegg som sanksjon for tollovertredelser av mindre alvorlig art. Forenklet forelegg benyttes hvis noen blir tatt i å smugle alkoholholdige drikkevarer (øl/vin/brennevin), tobakksvarer, kjøttvarer, drivstoff og andre varer som lovlig kan innføres.

I tollforskriftens § 16-9-2 finner vi oversikten over de nye bøtesatsene gjeldende fra 1. oktober: (klikk for større bilde)

Er du redd for at du overskrider kvoten? Regn ut hva ekstraflaskene og sigarettene i bagasjen koster med Smuglerkalkulatoren utviklet av privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Forenklet fortolling i stedet for smugling
Som nevnt innledningsvis er et lønnsomt alternativ til smugling å foreta såkalt forenklet fortolling. For at du skal slippe å forholde deg til enlang rekke satser kan du bruke Totaltollkalkulatoren til smartepenger.no . Den beregner nøyaktig hva du må betale når du fortoller alkohol og sigarette utover tollfri kvote. Her er Totaltollkalkulatoren .

Dette kan du fortolle friviliig (forenklet fortolling):

Reisende som har fylt 18 år (for brennevin er aldersgrensen 20 år) kan i tillegg til den toll- og avgiftsfrie kvoten fortolle:
- Inntil 4 liter brennevin

- Inntil 27 liter øl og vin

- Iinntil 400 sigaretter eller 500 gram andre tobakksvarer

Satsene for forenklet fortolling av alkohol og sigaretter/tobakk finner du her.

Dersom du ønsker å fortolle større mengder enn det som er nevnt over må dette fortolles etter andre satser. Den som ønsker å ta med og fortolle større mengder enn 4 liter vin eller brennevin, må i tillegg legge fram tillatelse fra Rusmiddeldirektoratet.

Ønsker du å fortolle større mengder enn 400 sigaretter eller 500 gram andre tobakksvarer må du i tillegg legge fram dispensasjon fra Statens tobakksskaderåd fra kravet om at varepakningen skal være merket på norsk med en tekst som viser at tobakk gir alvorlig helseskade.

Dette kan du ta med avgiftsfritt og lovlig
Ønsker du å holde deg til kvotene å unngå både fortollingsavgifter og bøter? Dette kan du ta med deg lovlig og avgiftsfritt:

Brennevin og lignende
over 22 prosent til og med 60 prosent1 liter

Vin over 4,7 prosent til og med 22 prosent1,5 liter (2 flasker)

Øl over 2,5 prosent (også sterkøl), eller rusbrus og lignende over 2,5 prosent til og med 4,7 prosent2 liter (6 flasker/bokser à 0,33 l)

Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter av enten vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Eksempler på hvordan du kan sjonglere kvoten finner du her.

Tobakkskvote:
200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, for eksempel snus, og 200 blad sigarettpapir

Hvis du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du ta med deg varer til en samlet verdi av 6.000 kroner toll- og avgiftsfritt.

Hvis du har vært ute av Norge mindre enn 24 timer, kan du, én gang i løpet av 24 timer, ta med varer til en samlet verdi på inntil 3.000 kroner. Du kan ikke ta med deg alkohol eller tobakksvarer, med mindre du kan dokumentere at varene er kjøpt avgiftsbelagt (ikke tax-free) i et EØS-land. Har du for eksempel kjøpt vin på Systembolaget kan du ta med deg dette over grense siden det er kjøpt avgiftsbelagt.

Melder om økte beslag
Beslagene av alkohol fortsetter å øke i Norge. De første seks månedene i år har tollerne beslaglagt 274 000 liter alkohol (221 000 liter øl, 26 000 liter vin og 27 000 liter brennevin) mot 258 000 liter på samme tid i 2012.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere