NA24.no

Varsku for norske hjørnesteiner

Sist oppdatert:
Ekspertgruppe utelukker ikke restruktureringer og permitteringer.

KonKraft, samarbeidsorganet for oljeindustrien og myndighetene med mål om å styrke norsk sokkels konkurranseevne, er ute med sin omfattende rapport om Norske offshoreverfts konkurranseevne.

I denne kommer det frem at selv om oljebransjen har opplevd en fest de siste årene er man nå kommet i en situasjon, der høye kostnader kan være med på å sparke bena under deler av bransjen.

«De har kommet fram til at tross høy aktivitet, har offshoreverftene i dag svak lønnsomhet og verftene kan stå overfor restruktureringer og/eller permitteringer.»

- Vi må passe oss for å ta den norske petroleumsnæringen som en selvfølge! I skyggen av store funn og høy oljepris har næringen reelle uløste utfordringer. Dette dreier seg om blant annet om produktivitet, kostnadsvekst, vedlikehold og utvikling av kompetanse. Oljeselskaper og leverandører må sammen jakte kostnader i hele kjeden. Krav til økt produktivitet gjelder selvfølgelig verftene og byggeaktiviteten men arbeidsgruppen omtaler også behovet for å forstå vekst i ingeniørtimer til tross for store investeringer i datasystemer som skal gjøre arbeidet raskere. Kanskje har krav til dokumentasjon og skreddersøm større effekt på kostnadsoverskridelser? Dette må kartlegges mye bedre. Myndighetene må også se på om de stiller krav på en måte som øker kostnadene unødvendig, sier Liv Monica Stubholt, partner i advokatfirmaet Hjort, til Nettavisen NA24.

Stubholt sier at oljeselskaper, leverandører og arbeidslivets parter har samlet seg om forslag til konkrete tiltak.

- Det gir anbefalingene tyngde. De råd gruppen gir er først og fremst en hjemmelekse til industrien, men det er også klare oppfordringer til myndighetene, sier hun.

Advarer mot å toe hendene
Bransjen har også tidligere hatt vanskelige forutsetninger.

- Norsk leverandørindustri møtte store utfordringer tidlig på 2000 tallet. Oljeprisen var lav og ingen tjente penger. Industrien og myndighetene møtte utfordringene med en samlet og effektiv innsats.

Nå advarer KonKraft mot at bedriftene skal seile sin egen sjø.

- Det er betydelig risiko knyttet til å ikke ta grep. Dette er særlig tydelig for offshoreverftene som er kjernen i arbeidsgruppens mandat.

Skadeeffekter
Dersom det skulle gå nedover for verftene får det store ringvirkninger. Arbeidsgruppen fremhever to perspektiver:

* Fabrikasjonsskompetansen i verftene gir viktige impulser til design-, produkt- og teknologiutvikling som bidrar vesentlig til å opprettholde norsk sokkels konkurranseevne
* Noen operatører tar inn lærlinger, særlig på landanleggene. Statoil har de siste årene tatt inn mellom 160 og 180 lærlinger årlig. Verftene er også en helt sentral inngangsport for nye medarbeidere i petroleumsnæringen ved at verftene tar inn et betydelig antall lærlinger
* For 2013 tok Aibel opp 47 og Kværner 76 lærlinger. Med andre års lærlinger har Aibel 100 og Kværner 168 lærlinger. Verftene er derfor svært viktig for fagarbeiderutdanningen

Kraftig stimuli
For Norge er petroleumsnæringen den viktigste drivkraft i økonomien, med årlige investeringer på cirka 213 milliarder kroner.

- Så langt har høye norske kostnader blitt møtt med effektive løsninger, kvalitet, innovasjon og produktivitet. I dag ser vi en generell økning av oljeselskapenes kostnader og kostnader for design, engineering, konstruksjon og administrasjon for offshoreverftene. Den strukturelle utfordringen for den norske petroleumsklyngen kan derfor være reell. Dette har betydning for aktiviteten på norsk sokkel og for norsk petroleumseksport. Utfordringen bør derfor møtes med samme kraft og engasjement som da NORSOK ble etablert. Det er betydelig risiko knyttet til å ikke ta grep. Dette er særlig tydelig for offshoreverftene som er kjernen i arbeidsgruppens mandat.

NORSOK er en forkortelse for Norsk sokkels konkurranseposisjon. Dette er et prosjekt hvis hensikt er å redusere gjennomføringstid og kostnader for bygging og drift av petroleumsinstallasjoner på norsk sokkel.

- Arbeidsgruppen understreker at aktørene i verdikjeden spiller hverandre sterke og at det derfor ikke er likegyldig hvilken kompetanse vi samlet sett har i Norge. Det er viktig både for norske og utenlandske oljeselskap at det er god tilgang til petroleumskompetanse - og erfaring for norsk sokkel, sier Stubholt.

Vil ikke ha proteksjonisme
Arbeidsgruppen anbefaler samtidig ikke at det skal komme proteksjonistiske tiltak.

- Gruppen legger stor vekt på petroleumsrelatert kompetanse som en felles strategisk interesse. Det sies også at de arbeidsformer som vi kjenner som «den norske modellen» har konkurransemessige fortrinn. Med det mener man for eksempel den praksis at medarbeidere i alle ledd i prosessen har selvstendighet og fagstolthet til å melde inn både ideer og kritiske spørsmål i prosjektet. Dette har stor verdi for å utvikle teknologi, arbeidsformer og avverge feil, sier Stubholt.

Rapportens hovedkonklusjoner:
* Norsk sokkel generelt må være internasjonalt konkurransedyktig. Det gjelder også for norske offshoreverft som møter sterk internasjonal priskonkurranse.
* Arbeidsgruppen foreslår ikke proteksjonistiske tiltak.
* Norske offshoreverft viser til at de gjennomfører tiltak for nødvendig omstilling og styrket konkurranseevne og produktivitet. Verftene arbeider kontinuerlig med forbedringer i egen leverandørkjede og iverksetter omfattende tiltak for å opprettholde konkurranseevnen fremover.
* Arbeidsgruppens vurdering er at norske offshoreverft derfor kan være konkurransedyktige i tiden som kommer også for nybygg av store offshorekonstruksjoner. Norske offshoreverft bør være konkurransedyktige basert på sin geografiske nærhet og EPC-erfaring med stor grad av samhandling og parallellitet mellom engineering og bygging. Verftenes kompetanse og gjennomføringsevne tilsier dette.
* Kompetanse er identifisert som næringens viktigste strategiske fellesinteresse, særlig breddekompetansen, det vil si den som omfatter flere fagområder.
* Nybyggsaktiviteten på offshoreverftene representerer en viktig kompetanse for norsk sokkel og for rekruttering, kunnskap og innovasjon i petroleumsklyngen. Denne kompetansen har betydning for videre utvikling av norsk sokkel.
* Det er en fordel for alle operatører på norsk sokkel at det fortsatt bygges produksjonsinnretninger i Norge og operatørene har derfor egeninteresse i å samhandle aktivt med egen leverandørkjede for å ivareta denne fordelen.
* Et sentralt bidrag fra myndighetene til sokkelens konkurranseevne er å legge til rette for jevn aktivitet.
* Myndighetene bør bidra til å styrke standardiseringsarbeidet på norsk sokkel, både innenfor NORSOK-standardene og arbeidet med standardkontraktene.
* Myndighetene kan bidra til å styrke konkurranseevnen ved økt samhandling med næringen.
* Myndighetene kan også vurdere hvordan forvaltningen selv kan bidra til økt effektivitet.

Personene som står bak rapporten er:
Liv Monica Stubholt, konserndirektør Kværner (leder), Hans-Christian Gabrielsen, nestleder LO, Jørn Eggum, forbundssekretær Fellesforbundet, Erling Matland, visekonsernsjef Aibel, Per Harald Kongelf, president for region Norge Aker Solutions, Odd Strømsnes, administrerende direktør Technip, Øyvind Bratsberg, viseadministrerende direktør Det Norske, Arild Glæserud, lisensdirektør Eni, Atle Reinseth, VP Procurement Capital Projects Statoil, Gunnar Myrvang, KonKraft (sekretariatsleder) og Knut Weum, KonKraft (sekretariatet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere