NA24.no

Varsler 50-årsflom i Trøndelag

Sist oppdatert:
En tung regnsky har nærmest parkert over Rissa kommune.

Se på dette bildet fra Storm Weather Center: Den grønne flekken er en såkalt stasjonær front, et nedbørsområde som ikke flytter seg helt uten videre.

Midt under den grønne flekken ligger Rissa kommune og formelig dupper på vannet.

- Vi er vant til nedbør her på Fosen, men nå som snøsmeltingen allerede er i gang og nedbøren kommer blir det litt mye på en gang. Det er ganske fuktig her kan du si, sier Skjalg Ledang som er redaktør i lokalavisa Fosna-folket.

Se flere bilder fra Rissa kommune nederst i saken

50-årsflom
Regnet plasker ned over Rissa og store deler av Trøndelag. Nå varsler Norges vassdrags- og energiverk (NVE) 50-årsflom enkelte steder.

En 50-årsflom er en flom så ekstraordinær at den i gjennomsnitt bare dukker opp hvert 50. år.

John Erik Furre er meteorologikonsulent på Ørland hovedflyplass.

- Her høljer det ned akkurat nå. Prognosene våre viser at det blir mye nedbør både i dag og i morgen. Det kan komme til å skape problemer for veiene i Rissa blant annet, forteller Furre til TV 2 Nettavisen.

LES OGSÅ:Flere veier stengt i Trøndelag

I flere vassdrag i Nord-Trøndelag er det flom og økende vannføring. Det samme er situasjonen nord i Sør-Trøndelag på Foen og nord for Selbusjøen, opplyser NVE.

NVE melder om 5-årsflom flere steder, og enkelte steder helt opp til 50-årsflom.

Ismassene har stoppet opp og tettet elver enkelte steder. Vannstanden stiger bak isproppene og har ført til lokale oversvømmelser. Vann og is er enkelte steder ført utover jorder, noen steder er veier stengt, og det kan ha trengt vann inn i kjellere.

150 mm nedbør
En såkalt stasjonær front har ligget over Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland siden søndag, og det ser ut til at den fortsatt vil ligge i ro over disse områdene også på mandag og tirsdag.

Ifølge Vakthavende meteorologer Roar Teigen og Olav Krogsæter ved Storm Weather Center medfører dette svært store nedbørmengder. Det har allerede kommet rundt 50 mm enkelte steder, og i løpet av mandag og tirsdag kan det kanskje komme over 150 mm til på de våteste stedene.

Rissa mest utsatt
Aller mest utsatt er områdene fra Rissa i Sør-Trøndelag og nordover til de sørligste delene av Helgeland. Også områdene øst for Trondheimsfjorden og Snåsavatnet ser ut til å kunne få svært store nedbørmengder.

I tillegg til dette er det mildt, slik at nedbøren vil komme som regn helt opp til 600-900 meter. I høyfjellet derimot vil det komme store snømengder og snøskredfaren vil bli betydelig.

Med slike nedbørmengder er det stor fare for lokale oversvømmelser, ifølge Storm Weather Center.

Måtte rykke ut
Leder for Teknisk avdeling i Rissa kommune, Ivar Asbjørn Farmer, forteller om en våt helg.

- Vi hadde litt trøbbel med elven Skauga på lørdag. Isen stoppet seg og vi måtte rykke ut, sier Farmer til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere