*Nettavisen* Økonomi.

Varsler at Norge får tidenes laveste rente

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt renten uendret ved forrige rentemøte. På torsdag kommer den neste dommen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Øystein Olsen har fått svake nyheter i fanget.

04.05.15 11:46

Norges Bank er mandag ute med rapporten Regionalt Nettverk. Dette er en ringerunde til en rekke norske bedrifter, og svarene er dermed med på å ta temperaturen på norsk økonomi.

Denne er viktig, da sentralbanken tillegger den veldig stor vekt når de blant annet skal vurdere hva de skal gjøre med renten.

I rapporten kommer det frem at bedriftene ser for seg at fremtiden blir tøffere enn hva Norges Bank selv venter.

Tror på kutt
Forrige gang sentralbanksjef Øystein Olsen kom med sin rentedom holdt han styringsrenten, til stor overraskelse i markedet, uendret på 1,25 prosent.

Etter dagens rapport ventes det at han på torsdag vil melde om kutt. Et kutt fra dagens nivå vil gi tidenes laveste rente.

- Vi venter at Norges Bank kutter styringsrenten denne uken, melder Marius Gonsholt Hav hos Handelsbanken Capital Markets.

Svake ledighetstall
Foruten Regionalt Nettverk har det mandag også kommet svake tall fra NAV.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med i alt 2.100 personer i årets fjerde måned, viser sesongjusterte tall.

Ledigheten i april økte mest for personer med bakgrunn fra ingeniør- og IKT-fag, industriarbeid og kontorarbeid.

Les mer: 2.100 nye arbeidsledige

- Indikasjonene er nå klare på at økonomien svekker seg raskere enn hva Norges Bak har forespeilet. Ledigheten stiger også raskere. I tillegg virker det underliggende inflasjonspresset å være svakere enn hva Norges Bank har regnet inn. Og endelig, kronen har appresiert seg, og kronen er for tiden sterkere enn hva Norges Bank har forespeilet, melder Handelsbanken Capital Markets.

De tar imidlertid forbehold om at rentekuttet kan bli utsatt til juni grunnet bekymringer om finansiell stabilitet, samt at konsensus er at det ikke vil komme noe kutt på torsdag.

Norges Bank etablerte høsten 2002 et regionalt nettverk bestående av bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet. Norges Banks Regionalt nettverk foretas gjennom telefonsamtaler med et begrenset utvalg kontakter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.