Varsler dårlig nytt for lønnen din

Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Market.

Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Market. Foto: (Flickr/DNB/Creative Commons)

Vi må helt tilbake til det året Berlinmuren falt, for å finnet et år med like lav reallønnsvekst som i 2015, viser DNB Markets' prognoser.

15.01.15 15:37

Storbankens sjeføkonom Øystein Dørum (toppbildet) mener lønnsoppgjør av den størrelsen vi har sett det siste drøye tiåret, ligger bak oss.

– Vi må komme ned, for vi får ikke lenger gratisbidrag fra stadig høyere oljepris, forklarte han da DNB la fram økonomiske prognoser torsdag.

Han viser blant annet til at lønnsveksten blant Norges handelspartnere har gått ned. Det er kombinasjonen av en nominell lønnsvekst på 3,1 prosent og en prisvekst på 2,6 prosent som får DNB til å anslå en reallønnsvekst på skarve 0,5 prosent.

– Kombinasjonen av noe økt ledighet og at oljeselskapene reduserer sine kostnader, vil få lønnsveksten ned. Vi har sett før at lønnsveksten i krisetider blir lavere i Norge, sier Dørum.

Dessuten kan dagens brå forverring i bytteforholdet – at Norge i mange år har solgt dyrt og kjøpt billig – medføre et moderat lønnsoppgjør.

Nytt rentekutt?

DNBs hovedbudskap er likevel at det bratte oljeprisfallet og det kraftige fallet i oljeinvesteringer ikke vil gi noen økonomisk krise i Norge. «Fra gullalder til oljebrems», kaller banken sine økonomiske utsikter for perioden 2015-2018.

DNB tror Norges Bank vil kutte renta enda en gang, til 1,0 prosent, i juni, men Dørum stiller nå spørsmål ved om det egentlig er så lurt.

– Det er ikke nødvendig å senke renten av hensyn til kronekursen. Det er ikke nødvendig å senke renten av hensyn til inflasjonsmålet, sier sjeføkonomen.

Han viser til at rentekutt ser ut til å stimulere boligmarkedet og kredittveksten, og myndighetene er alt i dag bekymret for høy kredittvekst og forgjeldede husholdninger.

Toppmøte om oljepris

At oljeprisen har falt fra over 110 til under 50 dollar fatet på vel et halvår, er tema på et møte mellom statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og sentralbanksjef Øystein Olsen fredag.

– Basert på tidligere erfaringer vil det være nyttig å høre sentralbanksjefens vurderinger av norsk økonomis evne til omstilling, sier Solberg til DN.

Oljeprisfallet vil føre til lavere aktivitet, men kan styrke norsk petroleumsindustri på sikt, er budskapet fra oljedirektør Bente Nyland. Hun la torsdag fram investerings- og produktprognoser fram mot 2019.

– Prisfallet har skapt betydelig usikkerhet og kan føre til at næringen gjennomfører kraftige kostnadskutt. Det trengs, selv om det på kort sikt kan bety et lavere aktivitetsnivå, sier Nyland.

– Petroleumsvirksomheten er vår viktigste næring og vil forbli det i tiår framover, sier oljeminister Tord Lien (Frp).

Kutter jobber

DNB tror oljeinvesteringene i Norge vil falle med 15 prosent i år og 10 og 5 prosent de neste to årene. Denne utviklingen har vært varslet lenge, men blir trolig forsterket av prisfallet, som kan gjøre hittil drivverdige felter ulønnsomme.

Lavere oljeeksport bidro i fjor til at Norges handelsoverskudd falt med 11 prosent. Økt fastlandseksport trakk imidlertid i motsatt retning, viste tall fra Statistisk sentralbyrå torsdag.

De fleste analytikere tror oljeprisen skal noe opp igjen allerede senere i 2015. Men prisfallet får allerede oljegiganter som BP, Shell og Chevron til å kutte flere hundre arbeidsplasser i Nordsjøen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.