*Nettavisen* Økonomi.

Varsler fortsatt motstand mot Israel

Hamas’ talsmann Mushir Al-Masri sier til TV 2 Nettavisen at Hamas vil fortsette å stå imot Israel om ikke landet avslutter okkupasjonen.

26.01.06 14:56

- Europa må særlig innse at vi har et problem med okkupasjonen. Folk har vært tålmodige de siste ti årene, men det har likevel ikke kommet noen politisk løsning. Nå har de valgt Hamas inn i nasjonalforsamlingen, og vi vil fortsette å stå imot Israel, med mindre landet forandrer sin politikk, trekker sine soldater ut og stanser drapene på palestinere, sier Al-Masri til TV 2 Nettavisen.

Mushir Al-Masri var også Hamas’ kandidat i et valgdistrikt nord på Gazastripen, og har blitt valgt inn i den nye nasjonalforsamlingen. Han oppfordrer Norge og EU til å huske at det også i Europa har skjedd store politiske omveltninger tidligere.

Al-Masri oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å revurdere synet på Hamas, og fjerne organisasjonen fra svartelister og lister over terrororganisasjoner. Hamas står ikke på FNs terrorliste, men på EUs og USAs. Den norske regjeringen valgte tidlig i januar å kun forholde seg til listen som publiseres av FN, der altså Hamas ikke er med.

Al-Masri sier Hamas vil gå inn for en bred koalisjonsregjering.

- Flertallet av palestinerne stemte på Hamas, men vi ønsker i utgangspunktet ikke å styre Palestina alene. Vi vil nå starte samtaler med Fatah og flere andre partier for å etablere en enhetsregjering, sier Al-Masri til TV 2 Nettavisen.

Torsdag formiddag rapporterte internasjonale medier at Fatah-representanter avviste et regjeringssamarbeid med Hamas. Al-Masri sier til TV 2 Nettavisen at Hamas ennå ikke har fått noen offisiell avklaring om hvorvidt Fatah er villig til å inngå regjeringssamarbeid.

- Vi vil få klar beskjed fra Fatah snart. Fatah-leder og president Mahmoud Abbas har snakket med flere Hamas-ledere og gratulert oss, selv om de offisielle resultatene ikke har blitt annonsert ennå, sier Al-Masri.

Fatah-lederskapet satt torsdag ettermiddag i et møte hos president Abbas for å avgjøre hvordan de skulle forholde seg til den nye politiske situasjonen etter valget, og om det var aktuelt å inngå i regjeringssamarbeid med Hamas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.