NA24.no

Varsler full rentestopp

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nyhet sparker bena under rentefesten.

Onsdag ble resultatene av arbeidskraftundersøkelsen offentliggjort.

Den viser at sysselsettingen fortsetter å øke. Det var 16.000 flere i arbeid i desember enn i september. Arbeidsledigheten fortsetter å ligge stabilt på 3,3 prosent.

Tallene viser at arbeidsmarkedet i Norge fortsetter å være solid.

Tror på uendret rente
I mars skal Norges Bank bestemme hva som skal skje med styringsrenten i Norge. Flere eksperter tror at renten vil forbli uendret, basert på tallene fra arbeidskraftundersøkelsen.

Følg NA24 på Facebook!

I sin årstale sa sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank ikke lenger proriterer i samme grad å få inflasjonen i Norge tilbake til inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Renten er et viktig virkemiddel for å påvirke inflasjonen, og i en uttalelse sier seniorrådgiver Kari Due-Andresen at Handelsbanken Capital Markets ikke forventer rentekutt.

- På grunn av det sterke arbeidsmarkedet i Norge og signalene i Øystein Olsens årlige tale forrige uke, forventer vi ikke kutt i nøkkelpolitikken i mars, sier Due-Andresen.

Det støttes av senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.

- Sterke tall i arbeidsmarkedet er en viktig grunn til at vi tror på uendret styringsrente framover, sier Bruce.

Norsk Industri-direktør håper på nedgang
Direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, håper at Norges bank setter ned renten i mars.

- Finansdepartementet og Finanstilsynet gjør så mye i disse dager for å slå hull på boligboblen at Norges Bank nå har frihetsgrad til å sette ned renten. Det er en vanskelig vurdering, men vi mener det er viktig for å ta presset av norsk økonomi, sier direktøren til NA24.

Rente- og valutastrateg i Swedbank First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen, er ikke enig.

- Makrotallene som leveres er bra, og situasjonen i internasjonal økonomi ser ut til å være bedre i dag enn den var i desember da Norges Bank senket renten. Derfor tror ikke vi på rentekutt ved neste rentemøte med dagens kronekurs, sier han til NA24.

Strategen minner om at ting kan endres, og at Norges Bank kan bli tvunget til å senke renten dersom krisen i Europa eskaleres, og kroneverdien skyter ytterligere i været.

Mener økonomien som helhet er det viktigste
Bjørn Roger Wilhelmsen mener at man må se på økonomien som en helhet, og ikke ta hensyn til kun én næring når man skal vurdere rentenivået.

Rente- og valutastrategen mener at målet for Norges Bank ikke kun kan handle om å holde kronekursen stabil. Det viktigste er å holde den totale økonomien stabil og sterk, samt sørge for et stabilt inflasjonsnivå.

- Det er sikkert flere næringer som sliter på grunn av den sterke kronen, og enkelte har allerede måttet legge ned, sier han.

Selv om arbeidsplasser kan gå tapt i eksportindustrien, så kan nye arbeidsplasser skapes som følge av blant annet den høye oljeprisen, som Wilhelmsen mener er årsaken til den sterke kronen.

- Den høye oljeprisen har naturligvis en svært positiv effekt på norsk olje- og gassindustri. Mange arbeidsplasser kan skapes hos produsentene og underleverandørene.

Han tror ikke at det vil være en god idé å «pegge» kronen til euroen (knytte kronen fast til euroen).

- I Norge har vi prøvd å pegge kronen til en annen valuta. Det fungerte dårlig, særlig fordi det var så enorme svingninger i oljeprisen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere