*Nettavisen* Økonomi.

Varsler kraftig oppgang for norsk oljebransje

Adm. direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Norsk olje og gass venter en ny kraftig oppgang i oljeinvesteringene i 2018. Her ved en tidligere anledning. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: Jan-morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Norsk olje og gass ser lys i tunnelen etter oljepriskollapsen.

18.11.15 14:19

Oljeprisens kollaps og nedgangen i oljeinvesteringer rammer norsk økonomi, som har vært i nedgangskonjunktur siden andre halvår i 2014.

I sin ferske konjunkturrapport ser imidlertid interesseorganisasjonen Norsk olje og gass ny betydelig oppgang for oljenæringen i 2018.

- Vi anslår at det snur i 2017, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen under presentasjonen av rapporten.

Les også: Varslet katastrofe for Norge - nå tror han på ny oljeboom

Gigantfelt trekker opp
Deretter stiger investeringene med hele 20 prosent til 158 milliarder kroner i 2018, og nye 13 prosent i 2019 til 179 milliarder kroner.

Det er mer rosenrøde utsikter enn hos eksempelvis prognosemakerne i SSB, som spår fall i oljeinvesteringene også i 2018.

En viktig grunn til at aktiviteten snur er gigantfeltet Johan Sverdrup. Feltet, som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen og på topp skal produsere opp mot 650.000 fat per dag, vil kreve store investeringer. I den første fasen er disse anslått til rundt 100 milliarder kroner.

- Når det da begynner å gå oppover fra 2017 igjen, er en viktig faktor at de tunge investeringene på Johan Sverdrup kommer, sier Martinsen.

Først kraftig nedgang
Men først skal investeringene kraftig ned, til en bunn på 132 milliarder 2015-kroner i 2017. Det tilsvarer et fall på 38 prosent sammenlignet med rekordåret i 2014.

- På norsk sokkel har det de siste årene vært veldig mange prosjekter under utbygging. En viktig årsak til at det går nedover mot 2017 er at disse prosjektene nærmer seg sluttfase. Da er investeringsnivået betydelig lavere enn det har vært tidligere. I tillegg klarer man å gjennomføre prosjekter til en lavere kostnad i dag, enn for et år siden, sier fagsjef for økonomi, Bjørn Harald Martinsen, til Nettavisen Stocklink.

- Når det gjelder felt i drift har vi også hatt en del tunge prosjekter de siste årene som nå går inn i en avsluttende fase. Det bidrar også til å dra ned investeringene mot 2017, fortsetter fagsjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2018 blir det en kraftig oppgang på 20 prosent i oljeinvesteringene på norsk sokkel, viser prognosene til Norsk olje og gass. Foto: Norsk olje og gass

- Kuttes utrolig mye
I prognosen mot 2020 legges det til grunn at kostnadsnivået i norske kroner ligger flatt etter den kraftige oppgangen de siste årene. Fallende kostnader i dollar vil motvirkes av svakere kronekurs, tror Norsk olje og gass.

- Det vi ser blant medlemmene er at det kuttes utrolig mye kostnader, sier Martinsen, som påpeker at det er to måter oljeselskapene kan redusere kostnadene på i dag.

- Det ene er å skvise underleverandørene. Det andre er at man gjør tingene på en mer effektiv måte og slik sett får ned kostnadene. Den sistnevnte måten kan du dra med deg inn i fremtiden, også når investeringene begynner å gå oppover igjen. Men når investeringene begynner å gå oppover igjen kan du ikke skvise leverandørene lenger, da kommer prisene oppover.

Til grunn for prognosene brukes en oljepris på 70 dollar per fat, 60 prosent høyere enn i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag