NA24.no

Varsler kutt i velferd uten omstillinger

OMSTILLINGER: Statsminister Erna Solberg sier Norge er «utrolig robust» og har et politisk system og en økonomi som tåler omstillingene. Nå diskuteres behovet for omstillinger på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen.
OMSTILLINGER: Statsminister Erna Solberg sier Norge er «utrolig robust» og har et politisk system og en økonomi som tåler omstillingene. Nå diskuteres behovet for omstillinger på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) sier valget står mellom omstilling eller kutt i lønn og velferd når regjeringen starter arbeidet med budsjettet for 2016.

Mandag starter regjeringen de første drøftelsene av stats budsjettet for 2016 på Hurdalsjøen hotell nord for Oslo.

- Behovet for omstilling i norsk økonomi er ikke mindre enn da vi sto her i fjor, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun og finansminister Siv Jensen (Frp) mandag morgen møtte pressen før regjeringskonferansen. Hun pekte på oljeprisfallet som årsak.

- Det budsjettet vi skal diskutere nå, skal ikke bare løse viktige oppgaver i dag, men også berge og trygge arbeidsplasser og bidra til finansiering av velferden i fremtiden, sa Solberg videre.

Hun understreket at Norge er «utrolig robust» og har et politisk system og en økonomi som tåler omstillingene.

Solberg sa videre at regjeringen legger opp til et grønt skifte med stimulanser for å nå togradersmålet.

Følg Nettavisen Politikk Live her

Statsministeren vil ikke være konkret på hva budsjettet skal inneholde, men peker på omstilling som et sentralt nøkkelord.

Statsministeren står fast på at olje- og gassnæringen ikke lenger vil være vekstmotoren i norsk økonomi, og at det derfor er nødvendig med en omstilling der det skapes flere arbeidsplasser i andre sektorer, skriver Dagens Næringsliv mandag.

Hun understreker at omstillinger er et sentralt nøkkelord, når regjeringen nå skal ta fatt på arbeidet med budsjettet 2016.

- Målet er å trygge velferden. Å sørge for at det er trygge gode jobber for folk og jobber som har evne til å finansiere velferdssamfunnet vårt, sier Solberg til DN.

Hun peker på at norsk økonomi og norsk lønnsnivå de siste tiårene har dratt nytte av en  usedvanlig gunstig utvikling; prisene på olje og andre eksportvarer, har steget langt mer enn prisene på det vi importerer.

– Vi har hatt en særnorsk bytteforholdsutvikling som har gjort at kostnadene våre er blitt mye høyere enn produktivitetsutviklingen vi har sett de siste årene, har bærekraft til, sier Solberg til DN.

Nå står valget derfor mellom å kutte lønninger og velferd, eller omstille økonomien, mener hun.

– Valget er om vi skal bli et billigere land, med lavere lønninger og mindre velferd eller om vi skal bli et smartere land som kan bære dette. Det er smartere vi må bli, sier Solberg.

Følg Nettavisen Politikk direkte her

Lik NA24 her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere