Varsler ny smell

- Resultatet blir betydelig svakere, sier Norske Skog og skrinlegger bygging av papirmaskinen i Brasil.

11.03.08 09:57

Problemene vil ingen ende ta for papirprodusenten Norske Skog. I dag sendte selskapet ut resultatvarsel for første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Norske Skog er fortsatt rammet av sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere priser i enkelte markeder. Som følge av dette, ventes det at underliggende brutto driftsresultat (det vil si før alle spesielle poster) blir betydelig svakere i første kvartal 2008 enn i fjerde 2007, skriver selskapet.

LES OGSÅ: Skog-styret redder skinnet

Full brems i Brasil
I tillegg har konsernet nå satt full brems på byggingen av papirmaskin nummer to ved Norske Skog Pisa i Brasil. Dette er en av de brukte papirmaskinene som stammer fra den nedlagte fabrikken Norske Skog Union i Skien.

Prosjektet hadde en opprinnelig kostnadsramme på 210 millioner dollar. I stedet har det vist seg at kostnadene har løpt løpsk.

- Helt avgjørende
- For Norske Skog er det helt avgjørende å bedre lønnsomheten, og restrukturere selskapet slik at gjelden reduseres. Når kostnadene til byggingen av papirmaskin nummer to i Brasil viser seg å bli så høye, er vi av økonomiske hensyn nødt til å stoppe prosjektet, sier konsernsjef Christian Rynning- Tønnesen.

Derfor har styret i Norske Skog bestemt å stanse byggingen av papirmaskin nummer to. Netto kostnad ved å stanse prosjektet vil utgjøre om lag 450 millioner kroner, opplyser konsernet.

Skal granske overskridelser
Papirprodusenten skriver at styret i Norske Skog har blitt holdt løpende informert om utviklingen i prosjektet.

Prosjektets fremdrift og aktiverte prosjektkostnader har fulgt den vedtatte prosjektplanen frem til januar 2008. Det har ikke blitt rapportert om faren for betydelige kostnadsoverskridelser før på styremøtet den 4. mars, skriver konsernet.

Nå skal hele prosjektet gåes i sømmene.

- For å belyse saken på en grundig måte, og unngå tilsvarende saker i fremtiden, har styret besluttet å gjennomføre en ekstern granskning av prosjektet og beslutningsprosessen. Et mandat og en tidsplan for denne granskingen vil bli besluttet så snart som mulig, heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.