NA24.no

Varsler OPEC-kutt i mars

Sist oppdatert:
Alt tyder på at OPEC på sitt møte tirsdag vil opprettholde dagens produksjonsnivå, men samtidig varsles det et sannsynlig kutt i mars. Det siste sender oljeprisen opp.

(NA24): Oljeministrene i OPEC ankommer nå Wien for å diskutere produksjonsnivået til oljekartellet. Alt tyder på at OPEC vil opprettholde dagens produksjonskvoter, selv om enkelte krefter innen organisasjonen ønsker å begrense produksjonen.

Men samtidig jobbes det for å bygge enighet om et kutt i mars. Venezuelas oljeminister Rafael Ramirez sier mandag ettermiddag til nyhetsbyrået Associated Press at det er flertall for et kutt i mars.

Et fat nordsjøolje for levering i mars koster nå 66,60 dollar. Prisen har dermed steget en dollar på to timer etter utspillet fra Venezuelas oljeminister.

Dagens oljepris er bare 3-4 dollar under rekordnivåene fra månedsskriftet august/september i fjor.

Omdiskutert
De store forbruksnasjonene i vesten ønsker slett ingen OPEC-kutt, og ser helst at kartellet produserer for fullt. Venezuelas utspill om kutt er imidlertid omdiskutert også internt. Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi ser absolutt ingen grunn til å kutte i 2006, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke uvanlig at det kommer motstridende utspill fra de ulike landene i OPEC.

Når det gjelder mordendagens møte tyder imidlertid alt på at det ikke blir noen endring. Al-Naimi sier til Associated Press at alle medlemslandene er enige i dette.

Usikkerhet har gitt oppgang
Etter en midlertidig nedtur mot slutten av fjoråret, har oljeprisen steget kraftig i januar, drevet blant annet av frykt for at striden rundt Irans atomprogram kan medføre begrensninger i dette landets oljeeksport.

Denne nervøsiteten har sendt oljeprisen opp selv om verdens oljelagre er fullere nå enn for et år siden. Kutt-tilhengerne i OPEC tror lagrene vil bli enda fullere når vintersesongen er over.

OPEC, som står for rundt en tredjedel av verdens oljeproduksjon, pumper nå nær maksimal kapasitet, selv om Saudi-Arabia har litt ledig kapasitet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere