NA24.no

Varsler prissjokk på strøm

Foto: Elin Harstad Iversen (Ringblad)
Sist oppdatert:
Kan bli tre ganger så dyr.

(Ringblad): I fjor sommer betalte vi under ti øre for strømmen. I år må vi trolig ut med det tredobbelte.

Årsaken er det tørre og kalde været vi har hatt i vinter og vår.

Salgssjef Hans Marius Rossavik Jakobsen i Ringeriks-Kraft Strøm studerer prognosene på skjermen foran seg.

- I fjor var prisene eksepsjonelt lave. Vi vil se et helt annet prisbilde for sommeren vi går i møte, konstaterer Jakobsen overfor Ringblad.

Var under ti øre

For mens spotprisen sank til 9,7 øre per kilowattime på det laveste i juli måned i fjor, må vi forberede oss på å betale 26 til 30 øre i samme periode i år.

I går lå spotprisen på 32,2 øre.

- Prisen blir bare marginalt lavere til sommeren, sier han.

2012 var preget av mildt vær med mye nedbør og en vinter uten sprengkulde. Vannmagasinene var fulle. Hittil i år har værgudene oppført seg stikk motsatt. Magasinene er tappet ned til et minimum.

- Det er veldig lav vannstand overalt. Det har vært lite tilsig og nedbør de siste to månedene. I tillegg har det vært kaldt, sier Øyvind Eidsgård, daglig leder i Foreningen til Bægnavassdragets regulering.

Sperillen og Tyrifjorden har nå svak stigning.

Treg snøsmelting

- Magasinene vil fylles opp når snøsmeltinga kommer skikkelig i gang. Foreløpig går det tregt, sier Eidsgård. Prisprognosene kan endre seg med været framover. Andre forhold som spiller inn er kullpriser og strømforbruk ute i Europa.

Jakobsen påpeker at årets priser ikke er spesielt høye historisk sett. I 2011 og 2009 betalte vi 29 øre i juli, i 2010 var det 36 øre. Vi må tilbake til 2007 for å finne like lave priser som i fjor.

Denne saken er levert av Ringblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere