*Nettavisen* Økonomi.

Varsler skrekktall for Sverige

Nedturen i Sverige blir bratt og brutal, spår storbank.

22.01.09 14:36

I en fersk analyse tegner Swedbank opp et enda dystrere bildet for Sverige som er tungt rammet av det kraftige fallet i eksporten.

NA24 - din næringslivsavis

Swedbank disker i dag opp med årets dystreste konjunkturrapport så langt. Banken venter at arbeidsledigheten i Sverige når hele 8,4 prosent i år, og klatrer videre til over ni prosent i 2010.

Banken venter at hele 115 000 arbeidsplasser forsvinner i landet i år.

Ferske tall viser at ledigheten i Sverige nå ligger på 6,4 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Det er en ganske stor nedgang vi ser. Den er ikke like dyp som på begynnelsen av 1990-tallet, men blir dypere enn den vi så på begynnelsen 2000-tallet. Og det kommer til å ta tid å hente seg inn igjen. Jobbene kommer tilbake tidligst i 2011, sier Cecilia Hermansson, sjeføkonom i Swedbank til di.se.

Etter konjunkturnedgangen i 2001 drøyde det helt til 2006 før sysselsettingsveksten skjøt fart i Sverige til tross for økende BNP-vekst.

Hermansson sier at det kanskje ikke vil ta like lang tid denne gangen før sysselsettingsveksten kommer i gang igjen, men eksportindustrien i Sverige er direkte rammet av svikten i verdensøkonomien

- Verdensøkonomien går på krykker, konstaterer Hermansson, som tror at Riksbanken vil senke renten til en prosent til sommeren, og ikke vil heve den før mot slutten av 2010.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.