*Nettavisen* Økonomi.

Varslet katastrofe for Norge – nå tror han på ny oljeboom

Oljenanalytiker Jarand Rystad tror oljeprisen kommer til å stige til rundt 100 dollar fatet innen 2020.

Jarand Rystad ser 100 dollar fatet i enden av den mørke tunnelen.

25.09.15 12:11

I et intervju med NA24 i fjor høst traff oljeanalytiker og gründer Jarand Rystad til dels godt med sine spådommer om utviklingen i oljenæringen.

52-åringen varslet blant annet at oljeprisen kom til å falle kraftig i 2015 og at det lave nivået ville føre til masseoppsigelser i bransjen.

Denne uken tok vi på nytt kontakt med Rystad for å høre om hva han tenker om sine egne vurderinger for et år siden og fremtidsutsiktene for oljenæringen.

- Fra sommeren 2014 mente vi (konsulentselskapet Rystad Energy, red. anm.) at oljeprisen kom til å falle kraftig på grunn av overtilbud i markedet som et resultat av revolusjonen i produktivitet fra amerikansk skiferolje.

- Vi forventet fall til 60 dollar i snitt for 2015. At den er blitt noe lavere - ca 54 dollar - skyldes mer aggressiv volumkrig fra Saudi-Arabia samt økt produksjon fra Irak, sier Rystad.

100 dollar i 2020
Oljeanalytikeren mener det er sannsynlig at situasjonen kommer til å være preget av volumkrig, overproduksjon og lav pris inntil ett år til.

- Deretter kan det snu brått oppover. Vi forventer betydelig oppgang i oljeprisen fra 2017 og frem til 2020. Mot slutten av perioden forventer vi en pris over 100 dollar igjen, sier Rystad.

Bakgrunnen for optimismen er at det er kuttet 700 milliarder dollar i investeringer fra 2015 til 2017 globalt, og at dette gjør at langt mindre olje kommer ut i markedet frem mot 2020.

- Mer olje har forsvunnet fra markedet enn det skiferolje og OPEC klarer å levere i perioden 2017 til 2020.Dette dreier seg om US onshore, både skifer og konvensjonelle brønner, infill-brønner globalt, samt nye prosjekter. Derfor kommer en ny oljeprisøkning og investeringsboom fra 2017, sier Rystad.

- Olje blir størst igjen
Når det gjelder oljeinvesteringene i Norge anslår Rystad at de vil ligge relativt flatt frem til 2020, og at de vil øke betydelig fra første del av 2020-tallet. At inntektene fra gass overgår inntektene fra olje tror han kommer til å være midlertid i 2015 og kanskje i 2016.

- Deretter kommer olje tilbake på topp, sier oljeanalytikeren.

I fjorårets artikkel spådde han at kontantstrømmen fra norsk sokkel ville falle fra 360 milliarder kroner i 2013 til 240 i 2016.

- Nå er anslaget vårt 150-240 milliarder, altså betydelig ned fra snittet i perioden 2010-2014, forteller Rystad.

- 30.000 oppsigelser er for høyt
Tidligere i år anslo SSB at 30.000 jobber kommer til å forsvinne fra den norske oljebransjen. Rystad er ikke like pessimistisk.

- Dersom vi tar med oljeselskap pluss oljeservice, men ikke ringvirkninger utenfor dette, tror jeg tallet på 30.000 kan være noe høyt.

Rystad tror nedturen i den norske oljenæringen kommer til å fortsette i 2015 og 2016, men at segmenter som seismikk og engineering vil oppleve bedre tider en gang i 2016.

- Andre må vente helt til 2018 før det blir bedre. Spesielt utstyrsprodusenter til rigger og skip må vente en stund før oppgangen kommer, tror Rystad.

De fleste oljeselskapene har negativ verdiskapning på dagens nivå (48 dollar fatet). Ifølge Rystad må oljeprisen opp på 70 dollar for at de fleste selskapene skal å få en avkastning som er høyere enn kapitalkostnadene.

Tror på svakere utvikling i USA
- Hvordan ser det økonomiske bildet for Norge og verden ut i dag sammenliknet med høsten 2014?

- For Norges del verre, slik vi hadde ventet. For verden, USA og Kina, litt verre enn i fjor høst. Global PMI (Purchasing Managers' Index) har gått fra 52.4 til 50.7. Men for mange store konsumentnasjoner, som India og Europa, en del bedre.

Av positive forhold det siste året trekker Rystad frem at norsk eksportindustri har dratt nytte av valutaeffekten og at arbeidsløsheten i USA er veldig lav

- Men det vil nok snu i USA om ikke lenge, og man går mot en svakere utvikling.

- Mange spekulanter i Kina
Han tror ikke børsfallet i Kina kommer til å ha stor betydning for verdensøkonomien fremover.

- Det er mest den faktiske økonomiske utviklingen i Kina som påvirker verdensøkonomien, og kun i den grad børskrasjet signaliserer svakere økonomisk utvikling i Kina er det et problem for verdensøkonomien. Men det er jo mange spekulanter og urasjonelle aktører i Kina, så aksjemarkedet sier ikke alt om underliggende økonomisk utvikling, avslutter Rystad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.