Jarand Rystad, oljeanalytiker og gründer i selskapet Rystad Energy, spådde i 2014 at oljeprisen ville rase dramatisk.

Rystad mente at skatt og utbytte ville falle fra 360 milliarder i 2013 til 240 milliarder kroner i 2016, og fikk rett.

Bakgrunn: Venter snarlig katastrofe for Norge

– Mest mulig treffsikre

– Noen påstår stadig at jeg enten er pessimistisk eller optimistisk, men vi forsøker kun å være mest mulig treffsikre. I 2014 anslo vi at statens inntekter faller til 240 milliarder kroner i 2016, noen som ser ut til å stemme veldig bra med de siste prognosene, sier Rystad til Nettavisen.

Den norske petroleumsnæringen, som har vært vår mest lukrative siden den norske oljen ble hentet opp, ble av Rystad spådd å bli hardt rammet, med flere tusen arbeidsplasser som går tapt. Det var delvis riktig.

Rystad anslo at minst 5–6000 ville miste jobbene sine i 2014 – det endelige tallet ble over 30.000.

– Jeg tror det for noen segmenter innenfor oljesektoren kommer til å bli enda verre, mens for andre blir det bedre fremover.

– På norsk sokkel tror vi det blir nedgang også neste år. De segmentene som kommer tidligst tilbake er ingeniørtjenester og vedlikehold som kan begynne å øke allerede neste år, sier Rystad.

Les også: Godt nytt fra oljemarkedet for Norge

– Snart vekst i alle segmenter

Om bare to år tror imidlertid Rystad at ting sakte, men sikkert kommer til å forandre seg.

– Fra 2018 tror vi alle segmentene kommer til å øke, bortsett fra riggtjenester og «topside-utstyr», som fortsatt vil ha nedgang. Fra 2019 og 2020 tror vi det vil være vekst i de aller fleste segmentene, fortsetter oljeanalytikeren.

De globale investeringene har falt fra 905 milliarder til 535 milliarder dollar.

Investeringene som er tatt bort skulle gitt ny olje til verden i årene 2019 og 2020. Nå tror vi at det blir lite ny olje i verden i disse årene, slik at oljeprisen kommer til å gå opp igjen.

– Har klart seg bra

Rystad sier at Norge tross alt har klart seg bra, sammenlignet med Storbritannia, der man har tapt penger på å drive oljevirksomhet.

– Norge har tjent over to hundre milliarder kroner hvert år, noe som var litt mer enn vi antok i noen prognoser fra starten av 2015. I de prognosene hadde vi tatt for lite hensyn til valutaeffekten, som reddet en del av de statlige inntektene selv om oljeprisen i dollar gikk kraftig ned.

Les også: Spår oljeprisen i 70 dollar

Tok innersvingen på amerikanske myndigheter

Også internasjonalt har Rystad Energi hatt flere fremtidsprognoser som har slått til – spesielt for amerikansk oljeproduksjon.

– Amerikanske myndigheter har rapportert at oljeproduksjonen har hatt en nedgang som er 400.000 fat større enn det våre tall viser. Vi har stått på vårt.

– I ettertid har amerikanske myndigheter oppjustert tallene sine til nøyaktig det nivået vi i utgangspunktet hadde. Vi har altså truffet bedre på amerikansk oljeproduksjon enn amerikanerne selv. Det er blitt lagt merke til internasjonalt, og det er vi ganske stolte over.

Les også: Amerikansk storbank spår fantastisk utvikling for Norge

Bruker annen modell

Mye av grunnen tror Rystad er at selskapet hans jobber grundigere med dataene enn amerikanerne gjør.

– Amerikanske myndigheter bruker modeller der de har for stor nedgangsrate på brønnene sine, og ikke tar med i beregningen at brønnene blir eldre.

– Oljebrønner produserer mindre med årene, men nedgangsraten er brattere på en ung brønn. Gamle brønner har flatere produksjon. Vi har nøyaktige beregninger som viser dette, mens amerikanske myndigheter tror de faller mer enn de gjør, avslutter Rystad.

Les også: DNB Markets spår oljepris på 70 dollar