*Nettavisen* Økonomi.

Vårt Land-redaktørens aksjekupp: Holder verdivurdering hemmelig

Helge Simonnes cashet nylig ut 11 millioner kroner på salg av aksjer til Mentor Medier. Pengene kommer på toppen av etterlønnsavtalen på 7 millioner kroner som han fikk da han trakk seg som sjefredaktør i Vårt Land forrige uke. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Mentor Medier nekter å avsløre innholdet i verdibetraktningen som gjorde det mulig for Helge Simonnes å selge aksjer for 7,5 millioner kroner over markedspris.

Tidligere i høst cashet tidligere administrerende direktør og redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, ut 11 millioner kroner på et aksjesalg til den kristne avisens eier, Mentor Medier.

Les også: Simonnes solgte aksjene 7,5 millioner over markedspris

Prisen på eks-redaktørens 250.000 aksjer ble fastsatt på bakgrunn av en verdibetraktning utført av en ekstern aktør og priser Mentor Medier til 273 millioner kroner (les mer lenger ned i artikkelen).

– Må være sterk i troen
Øystein Foros, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), stiller seg undrende til prissettingen av Mentor Medier.

- «Verdien» man her har satt på aksjene, synes å være løsrevet fra den faktiske økonomiske situasjonen i selskapet. Skal denne avtalen være det den sier, det vil si basere seg på verdien på selskapet per i dag, må verdien på selskapet i dag være nærmere 300 millioner.

– For å si det litt tabloid, den som blar opp det beløpet for Mentor Medier, skal være sterk i troen, sier Foros til Nettavisen.

Avtale fra 2007
Ifølge styreleder Håkon Jahr stammer aksjeavtalen fra 2007 – da det ble gjort endringer i Simonnes’ pensjonsordning.

I henhold til avtalen har Simonnes hatt rett til å selge aksjer tilbake til selskapet på det tidspunktet han sluttet som konsernsjef.

«Forutsetningen var at verdivurderingen ved salgstidspunktet skulle gjøres av en ekstern og uavhengig part,» står det i en redegjørelse fra Mentor Medier.

Nesten samme verdi som Dagbladet
Verdibetraktningen ble utført av Kjelstrup & Wiggen Consulting AS i desember 2014. Der ble verdien av Mentor Medier-aksjen vurdert til å være 43,46 kroner, noe som priser selskapet, som blant annet eier Dagsavisen og Rogalands Avis i tillegg til Vårt Land, til 273 millioner kroner.

Det er litt under prisen Aller Media kjøpte Dagbladet for i 2013.

Det siste året er aksjen blitt omsatt på nivå 13,25-13,50 kroner – altså 30 kroner lavere enn Kjelstrup & Wiggen Consultings vurdering. Skulle Simonnes solgt for 13,50 kroner, ville han ha fått snaut 3,4 millioner kroner for aksjene.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.


Ville ikke kjøpe aksjer for 26 kroner

Styreleder Håkon Jahr i Mentor Medier forsvarer i en e-post Kjelstrup & Wiggen Consultings verdivurdering.

– Verdien per aksje må sees i sammenheng med at deler av aksjene er deponert i Norges Bank, samt at selskapet har egne aksjer, skriver Jahr.

På spørsmål om hvorfor Mentor Medier ikke takket ja til å kjøpe aksjene til selskapets største aksjonær i juni i år til 26 kroner – altså 17,43 kroner lavere enn verdibetraktningen – svarer Jahr imidlertid følgende:

– Avtalen med Helge Simonnes er som nevnt knyttet opp mot hans ansettelsesforhold, og må sees på i den sammenheng.

Nekter innsyn
Verken Mentor Medier eller Kjelstrup & Wiggen Consulting ønsker å gi Nettavisen innsyn i verdibetraktningen som priser Mentor Medier til 273 millioner kroner.

– Vi ønsker ikke å offentliggjøre denne rapporten. Det er også vanlig å betrakte slike rapporter som interne, da den inneholder en del informasjon om virksomheten som normalt ikke offentliggjøres, sier Jahr.

– Dette var en vurdering vi gjorde på oppdrag fra styret i Mentor Medier. Jeg har ingen kommentarer utover det, sier Petter Røed, statsautorisert revisor i Kjelstrup & Wiggen Consulting.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag