NA24.no

Vedlikehold av kampflymotorer til Norge

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35, noe som er beregnet å koste 66,2 milliarder kroner.
Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35, noe som er beregnet å koste 66,2 milliarder kroner. Foto: Handout (Reuters)
Sist oppdatert:
Det norske selskapet AIM Norway skal vedlikeholde motorer i kampflyene F-35.

Amerikanske myndigheter bekreftet torsdag at motorvedlikehold i kampflyene F-35 i Europa i fremtiden skal utføres i tre partnerland: Tyrkia, Norge og Nederland. Det betyr at AIM Norway har vunnet fram som én av tre bedrifter som vil kunne utføre vedlikehold av flere hundre av motorene på de nye flyene som vil være i drift til langt etter år 2050.

– Dette er svært gledelig og viser nok en gang at norsk industri får anerkjennelse for den kvaliteten og kompetansen de kan levere, sier statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

Norge og de andre partnerlandene i F-35-programmet har lagt opp til at vedlikeholdskapasiteten for F-35 skal bygges opp gradvis etter hvert som antall fly i Europa øker. Ifølge planen som nå er presentert, skal Tyrkia etablere det første motordepotet i 2018, fulgt av Norge og Nederland to-tre år senere.

– Motor og tungt skrogvedlikehold som er bekreftet nå, er bare første trinn i prosessen, så det vil komme nye muligheter for norsk industri innen andre typer vedlikehold i tiden fremover. Her må industrien derfor være aktive og vise hva de kan tilby partnerskapet, sier Bø.

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35, noe som er beregnet å koste 66,2 milliarder kroner. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere