NA24.no

Paal Frisvold etterlyser en debatt om hva det vil si for Norge å måtte implementere EU-regler uten å ha påvirkningskraft.
Paal Frisvold etterlyser en debatt om hva det vil si for Norge å måtte implementere EU-regler uten å ha påvirkningskraft. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Veimafiaen bør starte en debatt om Norges EU-forhold, mener ekspert.

Sist oppdatert:
- Han er jo i drømmeland, han Eriksson, dersom han tror at han kan komme og stille i møtet.

Nettavisen har i en rekke artikler skrevet om fremmedarbeidere som jobber med å bygge ut vei og jernbane i Norge.

Utad fremstår det som underleverandørene de jobber hos følger spillereglene, men i virkeligheten blir arbeiderne utnyttet. 

Les: - Slik soper mafia inn norske veimilliarder

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har gått ut og erklært krig mot mafiaselskapene.

- Jeg vil løfte denne problemstillingen opp i ministermøte i EU. For både Schengen-land og andre land må samarbeide. For gjør ikke de nasjonale myndighetene det som skal til for å avlive disse mafiatilstandene så kommer vi ikke noe langt alene, sa han til Nettavisen.

Les: - Dette er rett og slett kriminalitet på sitt verste

Det får landets kanskje dyktigste EU-lobbyist til å reagere.

- Han er jo i drømmeland, han Eriksson, dersom han tror at han kan komme og stille i møtet. Han deltok riktignok på et uformelt møte i Riga 21. april – der han kunne diskutere med sine kolleger. Men han blir verken innkalt eller kan komme inn på møtene, sier Paal Frisvold, leder av Brüsselkontoret og mangeårig EU-lobbyist, til Nettavisen.

- Hans kolleger møtes i Brüssel i dag, og da er han dessverre ikke tilstede. Prøver han å gi inntrykk av at han er i stand til å gjøre noe han ikke kan levere? Sender han brev, epost eller hva gjør han?

Og fortsetter.

- Han er jo i drømmeland, han Eriksson, dersom han tror at han kan komme og stille i møtet.

- Utestasjoneringsdirektivet, et samarbeid om hvordan man behandler arbeidere som blir sendt til andre land, debatteres kontinuerlig i EU. Det debatteres også hvilken kapasitet landene har til å sørge for at regelverket blir respektert. Det er klart at det er et nasjonalt anliggende. Det ville vært helt på sin plass at han tok opp i dette EU. Tanken er god, men gjennomføringen er bedrøvelig dårlig, sier Frisvold.

Les: - Våre skattepenger skal ikke gå til denne dritten

For Norge er i europeisk særklasse. 

- I forhold til størrelse er Norge det landet i Europa som er hardest rammet av dette, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Denne fremmedarbeideren tør ikke stå frem med navn og bilde i frykt for represalier. Han har tidligere arbeidet i et selskap der han måtte betale tilbake deler av lønnen når han kom til hjemlandet.


- Har ingen påvirkningskraft
Ettersom Norge kun er EØS-medlem har man ikke noen påvirkningskraft på regelverket.

- Det bør aktualisere en debatt om hva det vil stå å si fra om utenfor EU. Det bør være en wakeup call om hva faen det er vi har begitt oss utpå, sier Frisvold. 

- Norge er et av de landene som har implementert dette regelverket på best måte. Vi er et foregangsland som burde kunne teame opp med land som Frankrike, Belgia og andre som har samme holdninger som vi har. 

- Vi snakker mye om at Norge sitter på gangen i EU. Her er vi ikke på gangen engang.

- Kan vi klare å diskutere hva det vil si for denne mafiavirksomheten at vi ikke kan legge frem og føre en sak, for disse landene hvor dette gjelder, sier han.

Les: - Viser jeg ansiktet mitt kan familien min få unngjelde

Fakta: Slik gjøres det

Klikk for å åpne faktaboksen
 

De ansatte får norske betingelser når de jobber i Norge, og selskapene både betaler og rapporterer inn alt korrekt.

Men når de ansatte returnerer til hjemlandet i sine pauseperioder, begynner den lukrative triksingen.

De ulike selskapene har etter hva Nettavisen erfarer følgende måter de melker de ansatte på:

* De sendes i minibanker for å ta ut betydelige beløp som gis tilbake
* Feriepengene blir gitt til selskapene
* De jobber gratis for selskapene i hjemlandet i pauseperioden
* De blir tildelt kummerlig bosted, men blir påført losjikostnader langt høyere enn markedspris
* Må betale ekstremt mye i reisekostnader til Norge

- Kunne fått til noe
Eriksson foreslo i Nettavisen at man må se på muligheten til å forby selskaper som kommer fra land som ikke vil følge reglene.

- Det er en sanksjonsmetode som foreløpig ikke er på agendaen og det er ikke mulig i dag. Men britene ønsker å reformere EU, og da er slike forslag interessante. Dette går rett inn på der hvor britene har mest problemer med EU-medlemsskap. Hvordan man tar imot arbeidere fra andre land. Hvilke krav og vilkår disse har, sier Frisvold.

Han sier at det ikke er utenkelig at Erikssons løsning kan bli akseptert av EU.

- Men det blir i så fall opp til andre å ta den saken videre. Og det er synd, for vi er det landet som tiltrekker flest arbeidere fra andre land. Det er et stort paradoks at vi som er mest omfattet av regelverket ikke kan være med på å diskutere hvordan det skal være.

- Regelverket er fra 1996. Hele poenget med EUs måte å jobbe på er kontinuerlig å reformere, for å tilpasse seg nye forhold. Der er vi det landet med mest erfaring og minst anledning til å påvirke i EU. 

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson får sitt pass påskrevet.

Frisvold sier at Frp er et av de partiene i Norge som tror at EU er et stort byråkrati.

- Men det er helt feil. Det er en gedigen arena, hvor Frp kunne hatt store muligheter til å få gjennomslag for sin politikk. Det bør Eriksson se på – politikk er ikke nasjonalt begrenset i da, slår EU-eksperten fast.

- Unnskyld meg, hvem er Paal Frisvold?

- Lever ikke i drømmeland
Robert Eriksson slår knallhardt tilbake mot Frisvold.

- Unnskyld meg, hvem er Paal Frisvold? spør ministeren.

- Jeg kan forsikre denne Frisvold at jeg ikke lever i noe drømmeland. Kanskje har han ikke hørt om EUs uformelle ministermøter. Jeg har deltatt både i Athen, Milano, Riga, og sener i sommer i Luxenburg.

- Man kan få inntrykk av at Frisvold tror det er kun mulig å snakke med europeiske kolleger i formelle møter. Jeg mener bekjempelsen av mafia tilstander i vårt arbeidsliv er så viktig, at det må en hver statsråd fra Norge ta opp med sine kollegaer i Europa hver gang sjansen byr seg. Hvis denne Frisvold mener det er å være i drømmeland, synes jeg det er en underlig tilnærming til en av våre store utfordringer.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere