*Nettavisen* Økonomi.

Vekst-uro på Wall Street

Prisvekst går ut over den amerikanske økonomien. Det bekymrer investorene.

27.04.07 16:30

Stigende oljepriser og lavere vekst i den amerikanske økonomien sender aksjefuturen på Wall Street ned.

NA24 - din næringslivsavis

Nøkkelindeksene S&P 500 og Nasdaq ligger an til en svak start. Futurene til disse to indeksene reagerte rett ned på den svake vekstrapporten fra de amerikanske myndighetene. S&P 500-futuren er ned 0,25 prosent og får følge av Nasdaq-futuren som faller 0,28 prosent.

Rammet av høyere energipriser og svakere boligmarked falt veksten i den amerikanske økonomien. Bruttonasjonalproduktveksten i første kvartal lå på 1,3 prosent i USA. Det et den svakeste veksten på fire år, viser tall fra de amerikanske myndighetene.

Økonomene ventet i forkant at veksten til bruttonasjonalprodukt skulle være på 1,8 prosent.

Samtidig som veksten falt øker arbeidskostnadene. En indeks som måler det bedriftene betaler de ansatte i lønn og andre godtgjørelser økte med 0,8 prosent i første kvartal. Økonomene hadde ventet en oppgang på 1 prosent.

Etter den svake veksttakten i USA falt dollaren. Euroen har aldri vært høyere målt mot den amerikanske valutaen og koster nå 1,3659 dollar.

Oljeprisen stiger på bekymringer på tilbudssiden. Problemer og brann ved et raffineri i USA og faren for streik ved oljeinstallasjoner i Europa gjør at markedet fokuserer på forsyningssiden av bensin og annen drivstoff.

Onsdag viste den ukentlige lagerrapporten at bensinlagrene falt mer enn ventet i forrige uke, og dette legger press på bensinprisen i forkant av kjøresesongen i USA. Fra begynnelsen av mai setter amerikanerne seg bak rattet og kjører uendelig mye. Da stiger både forbruk og etterspørsel av bensin.

Ved råvarebørsen i New York omsettes frontkontraktene på WTI-olje for nærmere 65 dollar fatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.