NA24.no

Veksten øker litt i USA

Foto: J. Scott Applewhite (Ap/Scanpix)
Sist oppdatert:
Forbrukerne begynner å få fart på kredittkortene igjen.

USAs brutto nasjonalprodukt økte i tredje kvartal med en årstakt på 2,0 prosent. Det viser det første av tre anslag fra amerikanske myndigheter.

Veksten var i tråd med snittforventningen blant makroøkonomene, ifølge Briefing.com. I andre kvartal var veksten 1,7 prosent.

Husholdningenes forbruk steg med en årstakt på 2,6 prosent i tredje kvartal, den sterkeste veksten siden siste kvartal i 2006, og stod dermed for mye av veksten i økonomien.

Investeringer i bedriftene avtok, og boligmarkedet bremser fortsatt veksten.

Avtok
Veksten i den amerikanske økonomien avtok i vår, etter at det så vesentlig lysere ut sist vinter. Foreløpig ser veksttoppen til å ha blitt nådd i fjerde kvartal i fjor, da USAs økonomi vokste med en årstakt på 5 prosent.

I tredje kvartal i fjor snudde BNP-utviklingen i USA fra minus til pluss etter et års tid med svært dårlig utvikling. I vinter skjøt veksten fart, både fordi myndighetene stimulerte økonomien og fordi bedrifter fylte opp igjen lagre.

Men utover våren og sommeren har utviklingen i bolig- og jobbmarkedet skuffet, og veksten har avtatt.

For lavt
Selv om takten steg litt i tredje kvartal, er en vekst rundt 2 prosent etter alt å dømme ikke nok til å gjøre noe vesentlig med arbeidsledigheten, som fortsatt er nesten 10 prosent, spesielt siden befolkningsvekst gjør at arbeidsstyrket i USA vokser.

Slik har BNP-veksten i USA vært de siste kvartalene:

2. kv. 09 -0,7%

3. kv. 09 +1,6%

4. kv. 09 +5,0%

1. kv. 10 +3,7%

2. kv. 10 +1,7%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere