*Nettavisen* Økonomi.

Veksten øker litt i USA

Foto: J. Scott Applewhite (Ap/Scanpix)

Forbrukerne begynner å få fart på kredittkortene igjen.

29.10.10 15:31

USAs brutto nasjonalprodukt økte i tredje kvartal med en årstakt på 2,0 prosent. Det viser det første av tre anslag fra amerikanske myndigheter.

Veksten var i tråd med snittforventningen blant makroøkonomene, ifølge Briefing.com. I andre kvartal var veksten 1,7 prosent.

Husholdningenes forbruk steg med en årstakt på 2,6 prosent i tredje kvartal, den sterkeste veksten siden siste kvartal i 2006, og stod dermed for mye av veksten i økonomien.

Investeringer i bedriftene avtok, og boligmarkedet bremser fortsatt veksten.

Avtok
Veksten i den amerikanske økonomien avtok i vår, etter at det så vesentlig lysere ut sist vinter. Foreløpig ser veksttoppen til å ha blitt nådd i fjerde kvartal i fjor, da USAs økonomi vokste med en årstakt på 5 prosent.

I tredje kvartal i fjor snudde BNP-utviklingen i USA fra minus til pluss etter et års tid med svært dårlig utvikling. I vinter skjøt veksten fart, både fordi myndighetene stimulerte økonomien og fordi bedrifter fylte opp igjen lagre.

Men utover våren og sommeren har utviklingen i bolig- og jobbmarkedet skuffet, og veksten har avtatt.

For lavt
Selv om takten steg litt i tredje kvartal, er en vekst rundt 2 prosent etter alt å dømme ikke nok til å gjøre noe vesentlig med arbeidsledigheten, som fortsatt er nesten 10 prosent, spesielt siden befolkningsvekst gjør at arbeidsstyrket i USA vokser.

Slik har BNP-veksten i USA vært de siste kvartalene:

2. kv. 09 -0,7%

3. kv. 09 +1,6%

4. kv. 09 +5,0%

1. kv. 10 +3,7%

2. kv. 10 +1,7%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag