*Nettavisen* Økonomi.

Veksten tilbake i USA

Foto: Flickr: snorpey (Creative Commons)

Økonomien vokser for første gang på over ett år.

29.10.09 14:43

Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal.

Det viser den foreløpige rapporten for bruttonasjonalproduktet de amerikanske myndighetene kom med torsdag ettermiddag. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at bruttonasjonalproduktet ville stige med 3,2 prosent.

Dette er første gang bruttonasjonalproduktet stiger siden andre kvartal i 2008, og dermed et tegn på at USA er på vei ut av resesjonen. Det er medlemmene i «National Bureau of Economic Research» som faktisk vedtar om USA er ute av resesjonen. De har bestemt at resesjonen i den amerikanske økonomien begynte i desember 2007, men har ikke avblåst resesjonen.

Det er forbrukerne som er med på å dra opp den økonomiske aktiviteten. Forbruket økte med 3,4 prosent i tredje kvartal og bidro med 2,36 prosentpoeng til BNP-veksten i USA. Av dette utgjorde salget av motoriserte kjøretøy 1,66 prosentpoeng til veksten i tredje kvartal.

Forbrukerne står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i USA.

Det er fortsatt enkelte som er skeptiske til hvor godt forbruket egentlig er. Alle tiltakspakkene fra myndighetene har bidratt til å øke forbruket. Blant annet har det vært synlig i form av vrakpanten «cash for clunkers». Tilliten blant forbrukerne fikk seg en knekk i oktober, og det er særlig bekymringer rundt arbeidsmarkedet som svekker tilliten.

Les mer: Skuffende forbrukertillit

Arbeidsmarkedet bekymrer flere enn bare forbrukerne. Foreløpig har ledigheten holdt seg med et nødskrik under ti prosent i USA, men økonomene mener det bare er et tidsspørsmål før denne terskelen blir passert. Om det skjedde i oktober får vi svar på neste fredag.

I forrige uke falt antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd med 1.000 til 530.000. Det er en svakere nedgang enn økonomene hadde ventet.

Les mer: Færre langtidsledige i USA

Andre positive bidrag eksport, private lagerinvesteringer, offentlig forbruk og faste investeringer innen boliger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.