NA24.no

Vekstjubel på børsen

Sist oppdatert:
Den amerikanske økonomien overrasker aksjemarkedene.

Børsene har fått fart på seg etter en forsiktig åpning torsdag morgen. Overraskende veksttall fra den amerikanske økonomien gir jubel på børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag ettermiddag stiger hovedindeksen på Oslo Børs 1,11 prosent til 423,01 poeng. Dermed fortsetter oppturen fra onsdag.

Full fart fremover
Frykt for at den amerikanske økonomien står overfor store utfordringer har skapt pessimisme i finansmarkedene. Sykdomstegnene har vært mange og situasjonen i boligmarkedet har skapt store problemer for en rekke banker og finansinstitusjoner.

Fare for resesjon og stagflasjon har blitt trukket frem av økonomer og særlig etter at den amerikanske økonomien begynte å vise svakheter i første kvartal. Nå foreligger nye tall for hvordan bruttonasjonaproduktet i verdens største økonomi utviklet seg i andre kvartal.

BNP-veksten havnet på 3,3 prosent viser den første revideringen fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er en oppjustering fra 1,9 prosent og godt over økonomenes forventninger på 2,7 prosent.

Les mer: USA i full vekst

Oljet opptur
Rapporten om forbedret vekst i USA gir positive utslag på børsene. I Europa stiger alle de viktigste børsene godt over 1 prosent. Oljeprisen fortsetter også oppover.

Den tropiske stormen Gustav har allerede krev menneskeliv og har retning inn mot oljeinstallasjonene i Mexicogolfen. Det har medført at oljeprisen har styrket seg de siste dagene. Rundt en time før børsen stenger blir kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober omsatt for 117,79 dollar per fat.

StatoilHydro blir løftet 0,42 prosent til 168,10 kroner, mens aksjekursen til tankrederiet Frontline stiger 3,97 prosent til 326,50 kroner. Yara løftes 2,45 prosent til 335,50 kroner.

Flere som beveger seg
Programvareselskapet Mamut er et av mange som har presentert sitt resultat for andre kvartal. Markedet ser ut til å like det som kommer fra IT-selskapet og sender aksjen opp 4,55 prosent til 11,50 kroner. De ser også et sterkt vekstpotensial fremover.

Les mer: Mamut vokser videre

Oljeserviceselskapet Prosafe har også presentert sitt resultat for andre kvartal. Selskapets bolig- og servicerigger har aldri tidligere tjent inn mer enn de gjorde i andre kvartal. Det sterke markedet forventes å fortsette. Aksjen stiger 5,21 prosent til 49,45 kroner.

Les mer: Rekord fra Prosafe

Verre går det med det lille IT-selskapet Exense. Selskapet går med nye underskudd og nå går det nyinnsatte styret kraftig ut mot tidligere ledelse. De tar sine forbehold om det som tidligere er meldt fra selskapet stemmer, og åpner også for at de kan komme til å måtte revidere sitt resultat for første halvår. De skriver også at konsernets finansielle stilling er svak og med vesentlige likviditetsproblemer. Aksjen faller 32,14 prosent til 0,52 kroner.

Les mer: Likviditetsskvis i Exense

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere