NA24.no

Vekstpessimisme tynget børsen

Etter å ha snust på rekorder tidligere i uken, falt USA-børsene tilbake fredag.

HOUSTON (NA24): Tidligere i uken var Dow Jones-indeksen mindre enn 1 prosent fra tidenes høyeste sluttnotering, fra januar 2000. Men de siste par dagene har aksjemarkedet vært tyngre, og fallet fortsatte fredag.

Grunnen er at indikasjoner på at aktiviteten i amerikanske bedrifter kan være i ferd med å avta faretruende raskt. Frykten ble spesielt utløst av en regional aktivitetsindeks for bedriftene i Philadelphia-området torsdag. Denne indeksen blir sett på som en tidlig indikator på mulige endringer, og falt i september mer enn den har gjort noen gang siden 2001. Indikatoren viser nå fallende aktivitet.

Aksjemarkedet bekymrer seg alltid for temperaturen i økonomien. Frem til i sommer var bekymringen primært at temperaturen kunne bli så høy at renten ville bli svært høy, noe som gjør aksjemarkedet mindre attraktivt for investorene.

Men etter at boligprisen i USA har sluttet å stige, sentralbanken har sluttet å heve renten, og stadig flere tegn tyder på avtagende fart i næringslivet – har man i stedet begynt å bekymre seg over at den økonomiske aktiviteten skal svekkes – og dermed overskuddene til børsselskapene.

Det var ingen nye makrottall fredag, men pessimismen fortsatte, og medførte også at markedsrentene fortsatte å falle. Renten på tiårige statsobligasjoner er nå 4,60 prosent, det laveste nivået siden mars, og klart lavere enn den amerikanske sentralbankens styringsrente på 5,25 prosent.

Troen på nedkjøling i bedriftssektoren i USA rammet selskaper som leverer utstyr til bedriftsmarkedet, for eksempel anleggsmaskinprodusenten Caterpillar, som falt nær 3 prosent.

Oljeprisen falt fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i november falt drøyt 1 dollar til 60,55 dollar pr. fat. Delindeksen for oljeselskaper falt en snau prosent, delindeksen for oljeserviceaksjer en drøy prosent.

Medieselskapet New York Times falt nær prosent etter å ha varslet om svakere resultater på grunn av et vanskelig annonsemarked.

Nike steg derimot rundt 5 prosent etter å ha kommet med kvartalstall som var bedre enn forventet.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,22% til 11.508,10

Nasdaq -0,84% til 2.218,93

S&P 500 -0,25% til 1.314,78

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere