NA24.no

Velkommen etter, Kleppa!

Sist oppdatert:
Hvor var statsråden da pressen skrek ut om boligfellene? spør NA24-redaktør Inge Berge.

(NA24-KOMMENTAR): Myndighetenes håndtering av de såkalte lavinnskuddsleilighetene er nesten uforståelig passiv. Oppmykingen av borettslagsloven i 2005 ga private aktører, og ikke bare boligbyggerlag, rett til å opprette borettslag.

NA24 - din næringslivsavis

På banen kom aktører som mye omtalte Hvitsten og Nunkun, og snekret sammen borettslag med lave innskudd og risikofylte fellesfinansieringer. Etter renteoppgangen har fellesutgiftene til disse borettslagene gått i taket, og ført til betalingsproblemer for enkelte. Om oppmykingen ikke er en total katastrofe, er det i alle fall en hel rekke førstegangskjøpere av bolig som starter voksenlivet som gjeldsslaver.

Styringskåt
Det mest uforståelig i denne saken er at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa og hennes departement har vært så lite på banen i denne saken. Hun er tross alt en del av en meget styringskåt regjering. Kleppa har nemlig fått nok av advarsler, og i denne saken har NA24 og andre presseorganer spilt ballen til kommunaldepartementet gjentatte ganger. I flere år.

Nå skal Kleppa ha møte med Forbrukerrådet, Husbanken, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Finansdepartementet for å diskutere hva som kan gjøres i markedet med lavinnskuddsleiligheter.

Bankenes ansvar
Møtet skal avholdes onsdag i neste uke. Men hvor er de private, nye utviklerne som har vært med på å skru opp leilighetsprisene? Og ikke minst, hvor er bankene?

Uten disse blir det ikke mye fart i løsningen for flere av de private borettslagene. For flere av dem er det uansett alt for sent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere