NA24.no

Vellykket europeisk oppskyting

Sist oppdatert:
Onsdag forlot den første satellitten i Europas Galileo-prosjekt jorden. Oppskytingen er et stort steg mot eget europeisk navigasjonssystem.

Oppskytingen skjedde i Kasakhstan torsdag morgen norsk tid. Oppskytingen er et vikitg skritt mot et europeisk svar på USAs GPS-system (Global Positioning System)

Satellitten har navnet Giove A og tok av fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan. Når den har kommet i bane rundt jorden, vil den sikre Galileos frekvenser i rommet, og gi forskere muligheten til å måle stråling på satellitten.

Satellitten er den første av totalt 30 satellitter. Prosjektet, med en kostnadsramme på 3,6 milliarder euro (28,8 milliarder kroner), skal gi Europa et eget navigasjonssystem. Dermed vil Europa ikke lenger være avhengige av det amerikanske GPS-systemet.

I motsetning til GPS-systemet, som er kontrollert av det amerikanske forsvaret, vil det europeiske navigasjonssystemet være kontrollert av den sivile europeiske romfartsorganisasjonen.

I 2008 vil to nye satellitter bli skutt opp for å avslutte testperioden. 66 prosent av kostnadene ved Galileo-prosjektet kommer fra privat sektor. Når systemet står ferdig vil det bli en diger europeisk arbeidsplass, med rundt 150.000 ansatte bare i Europa, skriver AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere