NA24.no

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

Vender ryggen til SV

Sist oppdatert:
Velgerne vender ryggen til Sosialistisk Venstreparti. Samtidig går Fremskrittspartiet mest frem på TV 2-nyhetenes gallup for februar.

Samlet sett har regjeringspartiene nå en oppslutning på 48,5 prosent, mens partiene på høyresiden har støtte fra 49 % av de spurte i målingen TNS Gallup har laget. Likevel beholder regjeringspartiene flertallet.

SVake tall
Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan er ikke tilfreds med at stadig flere velgere vender ryggen til partiet, etter 113 dager med regjeringsmakt.

- Det er alt for kort tid synes jeg til å konkludere med at dette prosjektet ikke er bra for SV, det er for kort tid altså, sier parlamentarisk leder for Sosialistisk Venstreparti Inge Ryan til TV 2-nyhetene.

Partiet får en oppslutning på 8,3 prosent, det er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra målingen TNS Gallup laget for TV 2-nyhetene i februar. I januar hadde SV 10,3 prosent.

Bakgrunnstallene viser at bare 64 prosent av de som stemte på SV ved valget i høst ville gjort det samme i dag.

Fremdeles har SV best drag på de unge velgerne. Men denne gang viser bakgrunnstallene at de er i ferd med å miste grepet om velgerne i Oslo og Akershus, som har vært et av de områdene hvor SV tradisjonelt har stått sterkest.

Ap tar fra SV
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 34,2 prosent, en fremgang på 0,6 prosentpoeng fra januar. Bakgrunnstallene viser at partiets høye oppslutning i stor grad skyldes misfornøyde SV-velgere som nå søker nødhavn hos storebror i regjeringssamarbeidet.

- Vi har helt åpent gått inn i dette regjeringsprosjektet med to enstemmige landsmøtevedtak bak oss, og vi tror at også velgerne vil se at det er viktig at SV deltar i denne regjeringen og fronter sine saker, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

Hver fjerde velger nord for Dovre ville i dag ha stemt på Arbeiderpartiet, som også står sterkere enn på lenge blant kvinnelige velgere.

Senterpartiet får en oppslutning på 6,0 prosent, en fremgang på 0,8 prosentpoeng fra januar. Imidlertid har hver fjerde velger som stemte på partiet ved Stortingsvalget satt seg på gjerdet. Denne gang står Senterpartiet sterkere enn vanlig blant velgere under 30 år.

Frp øker mest
Fremskrittspartiet befester posisjonen som det ledende opposisjonspartiet. Denne gang ender oppslutningen på 23,6 prosent, som er en fremgang på to prosentpoeng fra januar. Ingen andre partier har for øyeblikket så lojale velgere som Fremskrittspartiet, som også henter mange velgere fra Høyre og Kristelig Folkeparti.

- Det er alltid hyggelig med gode målinger, det er bare synd det er så lenge til neste valg, sier Frps parlamentariske leder Siv Jensen til TV 2-nyhetene.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiets kampanje mot Fremskrittspartiet har vært mislykket. Den har så langt ført til at det er dobbelt så mange tidligere Ap-velgere som vil stemme Fremskrittspartiet, enn antall tidligere Frp-velgere som i dag vil stemme Arbeiderpartiet. Det er gode nyheter for det største opposisjonspartiet.

- Fremskrittspartiet har stått helt klart på sin politikk over veldig lang tid, enten det har vært populært eller ikke. Jeg tror velgerne setter pris på det, sier parlamentarisk leder Siv Jensen.

Fremskrittspartiet står denne gang sterkere i Oslo og Akershus enn på lenge.

Høyre i skyggen
Høyre går denne gang mest tilbake med 2,7 prosentpoeng til 15,6 prosent. I stor grad er tilbakegangen en korreksjon på at Høyre gikk solid frem for en måned siden.

Bakgrunnstallene viser at høstens Høyrevelgere er mindre lojale enn for en måned siden. At Høyre ikke går mer tilbake skyldes at de får mange tidligere Venstre-velgere, i tillegg til at det er uvanlig mange som satt hjemme ved Stortingsvalget i høst, som sier de ville ha stemt på partiet.

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 6,2 prosent, som er frem 0,2 prosentpoeng. Partiet henter få nye velgere, og mister klart flest velgere fra valget i fjor høst til Fremskrittspartiet. Venstre får 3,9 prosent, frem 0,3 prosentpoeng. Partiet mangler bare ett fattig tidel på å nå sperregrensen på fire prosent. RV får 1,0 prosent, Kystpartiet 0,6 og andre partier og lister 0,6 prosent.

Stortinget
Dersom dagens TV 2-gallup hadde vært Stortingsvalg ville partiene på venstresiden fått 88 mandater mot høyresidens 81. Ap ville fått 63 (+ 2), Frp 41 (+ 3), Høyre 27 (+ 4), KrF 11 (som ved Stortingsvalget), Sp 10 (- 1), SV 15 (som ved Stortingsvalget) og Venstre 2 (- 8). RV og Kystpartiet ville ikke blitt representert på Stortinget.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 30. januar - 5. februar ved telefonintervju av 955 personer. Feilmarginen er +/- 1 - +/- 3,5 prosentpoeng, størst for de største partiene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere