Gå til sidens hovedinnhold

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Venstres stortingsgruppe besluttet tirsdag å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Den fastlåste konflikten om klimapolitikken fikk Venstre til å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om neste års statsbudsjett. Men partiet stenger ikke døren helt.

Les også: Valgforsker tviler på at Ap vil ha regjeringsmakten nå

Årsaken til at Venstre tirsdag forlot forhandlingsbordet, er sterk misnøye i partiet med regjeringens oppfølging av egne lovnader i klimapolitikken.

I en video forklarte partileder Trine Skei Grande partiets beslutning slik:

- Det de har lagt fram nå er et ultimatum på det de kaller en bilpakke, mens de ikke har vært villige til å komme oss i møte på de viktige forslagene vi har hatt både på å gå rundt bilpakka og finne løsninger med bilpakka. Det er vi oppriktig lei oss for. Vi håper vi får til en budsjettløsning på borgerlig side, sier Skei Grande i videoen som partiet la ut på sosiale medier tirsdag ettermiddag.

Les også: Greenpeace: Bra av Venstre å bryte

Venstre kunngjorde bruddet i en skriftlig uttalelse tirsdag ettermiddag.

- Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen, skriver Venstre.

KrF i møte

KrFs budsjettforhandler Hans Olav Syversen vil ikke avvise at KrF kan fortsette å forhandle videre med regjeringen selv om Venstre har brutt.

KrF har innkalt stortingsgruppen til et ekstraordinært møte onsdag formiddag for å vurdere veien videre etter at Venstre brøt ut.

- Vi har registrert at Venstre har brutt forhandlingene om neste års statsbudsjett. Jeg har kalt inn KrFs stortingsgruppe i morgen formiddag til et ekstraordinært gruppemøte. Vi vil på dette møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringspartiene, sier partileder Knut Arild Hareide til NTB.

Les også: Greenpeace: Bra av Venstre å bryte

– Ikke oppfylt løfte

Forhandlingene har pågått siden 2. november.

- Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett. Siden den gang har vi fått Parisavtalen, og statsministeren har lovet FN, på vegne av hele Norge, at vi skal oppfylle vår del av den avtalen, legger hun til.

Venstre mener nå at regjeringen ikke har fulgt opp disse løftene i statsbudsjettforslaget for neste år som den har lagt fram for Stortinget.

- Trist

Det er trist at Venstre velger å bryte, mener Frp. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sier Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.

Nå blir budsjettets skjebne avgjort under finansdebatten i Stortinget 5. desember.

Les også: Ap: – Borgerlig samarbeid i full oppløsning

Artikkelen fortsetter under videoen:

HTML EMBED
embedNAvideo("_dIkNVLcj1Yt_6fc8on60w", false)

- Vi har strukket oss langt for å gi Venstre et godt tilbud. At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, sier Nesvik.

Han understreker at det aldri var noe tema for Fremskrittspartiet å forhandle om den såkalte bilpakken.

– Både statsministeren og finansministeren har vært tydelige på at den pakken setter rammene for hvor langt det er forsvarlig å gå, sier Nesvik.

Også Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier de har strukket seg langt.

- Vi har vært i tett dialog i lang tid, og regjeringspartiene har lagt fram gode og offensive forslag, sier Jensen til NRK.

Les også: Siv Jensen: - Vi vil fortsette å strekke oss

Det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, til tross for friske milliarder til grønne tiltak, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Les også: Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Bilpakke

I forhandlingene er det særlig regjeringens mye omtalte ultimatum når det gjelder bilavgifter som har skapt problemer.

I den såkalte bilpakken økes avgiftene på bensin og diesel noe, men ikke så mye som Venstre ønsker. I tillegg kompenseres bilistene med bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift.

Regjeringspartiene har stått hardt på at bilpakken ikke skal røres i forhandlingene, og dette fikk til slutt Venstre til å bryte samtalene.

Grande fastholder at Venstre ikke kan akseptere at «Frp legger ned veto mot en miljøpolitikk det er flertall for i Stortinget, og som statsministeren nasjonalt og internasjonalt har talt varmt for».

LES mer: Ingen budsjettløsning mandag
OG her: Statsministeren hjem til budsjettinnspurt

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken