NA24.no

Venstre frir til Frp med lavere bilavgifter

FRIR: Regjeringspartiene fikk med seg et nytt budsjettutspill fra Venstre før finanspolitikerne tirsdag ettermiddag overlot forhandlingene til partilederne og de parlamentariske lederne. Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) frir nå til Frp og Siv Jensen. Foto: Scanpix
FRIR: Regjeringspartiene fikk med seg et nytt budsjettutspill fra Venstre før finanspolitikerne tirsdag ettermiddag overlot forhandlingene til partilederne og de parlamentariske lederne. Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h.) frir nå til Frp og Siv Jensen. Foto: Scanpix
Venstre senker bilavgifter i et forsøk på komme Fremskrittspartiet i møte i budsjettforhandlingene.

Venstre senker bilavgifter i et forsøk på komme Fremskrittspartiet i møte i budsjettforhandlingene. Men så langt parkeres frieriet ved bensinpumpene.

Regjeringspartiene fikk med seg et nytt budsjettutspill fra Venstre før finanspolitikerne tirsdag ettermiddag overlot forhandlingene til partilederne og de parlamentariske lederne.

Halv milliard
I et forsøk på å friste Fremskrittspartiet og komme deler av kritikken i møte etter gruppemøtet i Frp tirsdag, der noen av Venstres grønne skattekrav ble omtalt som «galskap» – la finanspolitisk talsmann Terje Breivik på bordet en skisse som senker bilavgiftene med noe nær en halv milliard kroner neste år.

En grønn profil opprettholdes ved at kuttet først og fremst skal komme kjøpere av hybridbiler til gode, forteller kilder til NTB.

Til sammenligning har det blåblå budsjettforslaget kutt i bilavgiftene på til sammen 1,3 milliarder kroner.

Bensinavgiften
I tillegg kan Venstre gå med på å ta ned omregistreringsavgiften noe. Etter det NTB forstår har Venstre dessuten åpnet for å fire noe på kravet om økte avgifter på bensin og diesel.

Det siste får kilder i Fremskrittspartiet til å rynke på nesen. Der i gården er enhver økning av bensinavgiften uaktuelt.

Er det en seier i det blåblå budsjettet Frp ikke kommer til å gi seg på, så er det null avgiftsøkning i bensin- og dieselavgiften. Saken er symbolsk for Frp, sier en kilde.

Formuesskatt
Venstre skal ifølge VG også ha gjort et forsøk på å komme Høyre i møte ved å åpne for en prosentvis senking av formuesskatten.

Den saken har så langt ikke vært tema i budsjettforhandlingene, men forslaget skal ha blitt lagt fram i et av møtene tirsdag.

Regjeringspartienes budsjettforslag innebærer et kutt i formuesskatten fra 1 prosent til 0,75 prosent av formuer over 1,2 millioner kroner. Venstre har gått inn i forhandlingene med et krav om heller å øke bunnfradraget, men partiet skal nå kunne være med på å senke prosentsatsen til 0,9 prosent, skriver avisen.

Forslaget skal være krydret med et krav om å gjeninnføre en gammel ordning med skatterabatt på aksjer, slik vi har i dag på næringseiendom og bolig nummer to.

Stort sett optimistiske budsjettforhandlere
De parlamentariske lederne i de to regjeringspartiene og de to støttepartiene var overveiende optimistiske før de gikk løs på budsjettforhandlingene tirsdag kveld. Men noen avsløringer kom de ikke med.

Forhandlingene ble flyttet opp på parlamentarisk ledernivå tirsdag kveld etter at representantene for Høyre, Frp, Venstre og KrF i Stortingets finanskomité ikke klarte å bli enige.

– Det er fortsatt avstand i penger. Klima og fattigdom blant barn står øverst på listen vår. Det er store muligheter for enighet, og da handler det om vilje, sa Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande som la fram partiets kompromissliste tirsdag.

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide sa at hans parti legger fram sin kravliste onsdag.

– Vi starter ikke på et nullpunkt, men det er viktig med en betydelig bedre fremdrift enn den vi har hatt de siste dagene. Noen regjeringskrise er det ikke, sa han.

– Muligheten for å bli enig er stor, men mange harde tak gjenstår. Det er ikke så lenge igjen før vi må bli enige. Vi legger trykk på nå, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere