*Nettavisen* Økonomi.

Venstre krever gratis barnehage og høyere barnetrygd

STILLER KRAV: Venstre-leder Trine Skei Grande forventer tiltak for å bekjempe fattigdom. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Trine Skei Grande (V) krever at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett følger opp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF om gratis barnehage og høyere barnetrygd for lavinntektsfamilier.

04.10.14 14:11

– Jeg forventer at regjeringspartiene i statsbudsjettet kommer med en rekke målrettede tiltak for å bekjempe fattigdom blant barn i Norge, sier Venstre-lederen til NTB.

Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier. Andelen økte fra 5 til 8 prosent fra 2002 til 2012, ifølge tall fra Riksrevisjonen.

I samarbeidsavtalen regjeringen har med Venstre og KrF, står det at det skal utarbeides en tiltakspakke rettet mot barn i fattige familier. Differensieringen av foreldrebetalingen i barnehager og SFO skal også økes.

– Barnetrygden i Norge er hellig. Men det er grunn til å stille spørsmål ved om ikke tiden er inne for omfordeling av barnetrygden slik at familier med lav inntekt får vesentlig mer og familier med høy inntekt får vesentlig mindre, sier hun.

- Foreslår kutt

Ifølge kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, vil regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett foreslå kraftige kutt både i overgangsstønaden for enslige og barnetillegget for uføre.

Antall år det er mulig å få overgangsstønad skal reduseres, mens barnetillegget for uføre skal standardiseres istedenfor å være behovsprøvd.

Statsråd Eriksson ønsker ikke å kommentere opplysningene til avisen, men Høyres stortingsrepresentant Stefan Hegglund, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er positiv.

– Jeg forventer kutt i overgangsstønaden og barnetillegget til uføre. Det må vi gjøre for å sikre at arbeid og muligheten til å leve av egen inntekt er prioritert, sier han.

SV ber Venstre reagere

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener det er bra at Venstre vil øke barnetrygden, men at de først må slå tilbake mot kuttene regjeringen varsler. Kuttene vil gjøre langt flere barn fattige, sier hun til NTB.

Andersen viser blant annet til Navs rapporter om at barn i familier med alenforsørger nesten har tre ganger så stor risiko som andre for å havne i fattigdom.

Rundt 78.000 barn lever i fattige familier i Norge i dag.

– Høyre og Frp tar fra de fattigste barna og gir til de rikeste mannfolkene. Vil Venstre og KrF nå se på at disse fattige familiene får kutt, eller vil de sette med foten? spør hun. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag