*Nettavisen* Økonomi.

Venstre-topp reagerer på at Tybring-Gjedde ble nektet å møte i Kringkastingsrådet

Ingvil Tybring Gjedde

Sveinung Rotevatn: - Besynderlig affære.

Da Kringkastingsrådet skulle behandle Skavlan-saken i forrige uke, skulle i utgangspunktet Ingvil Tybring-Gjedde, som er gift med Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde, deltatt på møtet.

Men etter at ektemannen uttalte seg kritisk til Skavlans intervju med Jimmie Åkesson, fikk hun kontrabeskjed og ble bedt om ikke å møte likevel. Ifølge Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, var begrunnelsen at det kunne bli et habilitetsspørsmål.

LES HER: - Jeg ble nektet å møte i Kringkastingsrådet siden jeg er gift med Christian Tybring-Gjedde

Dette synet deler ikke stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Han uttaler til Nettavisen at hun etter hans syn er milevis fra å være inhabil.

- Blir en kvinne inhabil i et organ som følge av sin manns meninger?

- Det kan selvsagt tenkes, men vi snakker ikke akkurat om offentlig saksbehandling her. I den grad Kringkastingsrådet i det hele tatt bør ha et habilitetsnettverk, er det all grunn til å legge terskelen svært, svært høyt for når et medlem ikke bør møte, sier Rotevatn til Nettavisen.

- En besynderlig affære

Ingvil Tybring-Gjedde er selv aktiv i Frp og er fast varerepresentant for Frps representant i Kringkastingsrådet, Finn Egil Holm. Hun blir som regel innkalt til møtene, selv om hun i utgangspunktet er personlig vara for Holm. Det siste året er det kun to møter hun ikke har deltatt på, i tillegg til det forrige uke.

Som forklaring på hvorfor hun fikk kontrabeskjed denne gangen, uttalte Kokkvold: «… Christian Tybring-Gjedde gikk hardt ut i media om Skavlans intervju av Jimmie Åkesson. Jeg mener at det gjorde at familien ble trukket inn på en slik måte at det kunne bli et habilitetsspørsmål».

- Er dette diskriminerende overfor Ingvil Tybring-Gjedde?

- Jeg vil ikke kalle dette diskriminerende. Men det virker som en besynderlig afære, sier Rotevatn.

- Kringkastingsrådet bør avvikles

Flere av Kringkastingsrådets medlemmer kommenterte også saken i forkant av behandlingen. Dette mener Kokkvold er greit, så lenge rådet ikke har beslutningsmyndighet, men bare rådgivende myndighet. Dette mener også Rotevatn.

- Og da bør det i alle fall være greit at ektefellen til et medlem uttaler seg, sier stortingsrepresentanten.

- Burde Ingvil Tybring-Gjedde klage Kokkvold og Kringkastingsrådet inn for likestillings- og diskrimineringsombudet?

- Jeg kan ikke helt se hva godt det skal føre til. For øvrig mener jeg Kringkastingsrådet bør legges ned. Det er kringkastingssjefen som har det redaksjonelle ansvaret for NRK. Den offentlige debatten er en mer tilfredsstillende arena for å diskutere programinnholdet for dem som måtte ha slike interesser, og PFU står alltid til disposisjon dersom noen mener seg utsatt for et presseetisk overtramp, sier Rotevatn, og legger til at etter hans syn har Kringkastingsrådet overlevd seg selv og derfor bør avvikles.

- Jeg har store vanskeligheter med å se hvorfor Stortinget og regjeringen skal utnevne en gjeng politikere og andre som skal sitte og drøfte om Fredrik Skavlan utfører gode intervjuer eller ikke, sier han.

Nettavisen mener: Tiden er ute for kringkastingsrådet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.