NA24.no

Venstre vil stramme inn bruken av oljepenger

Terje Breivik (V) i Vandrehallen i Stortinget etter presentasjonen av regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014.
Terje Breivik (V) i Vandrehallen i Stortinget etter presentasjonen av regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venstre vil som det første politiske partiet stramme inn på statens bruk av oljepenger ved å endre handlingsregelen.

– Det er tvingende nødvendig for å holde igjen på oljepengebruken i en situasjon der kostnadsnivået for norsk konkurranseutsatt næringsliv ligger 60– 70 prosent over konkurrentlandenes, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten ifølge NTB.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og SSB-sjef Hans Henrik Scheel har begge anbefalt å redusere pengebruken fra 4 til 3 prosent, men hittil har politikerne strittet imot.

Venstre-ledelsen kjempet på landsmøtet i fjor innbitt mot Unge Venstres forslag om nettopp kutt i oljepengebruken. Men på Venstres landsmøte neste helg kommer redaksjonskomiteen til å legge fram et forslag om kutt, og forslaget ligger an til å få klart flertall. Ifølge Aftenposten stiller en samlet partiledelse seg bak forslaget, skriver avisen.

– Dessuten er dette viktig i et generasjonsperspektiv. Hvis vi fortsetter med dagens nivå på oljepengebruk, så går det galt, sier Breivik.

Handlingsregelen ble innført av Jens Stoltenbergs (Ap) første regjering i 2001. Den skulle sikre at flere generasjoner skulle dra nytte av Norges enorme oljeformue, og dessuten unngå overoppheting av økonomien.

Regelen sier at statsbudsjettet kan ha et underskudd i som ligger på 4 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor. (NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere