NA24.no

Venstresidens profet har tjent 30 millioner

Thomas Piketty kan glise hele veien til banken. Hadde han fått det som har ville, kunne skattefuten gliset mer. Blant annet ønsker han en formuesskatt på tre til fire prosent.
Thomas Piketty kan glise hele veien til banken. Hadde han fått det som har ville, kunne skattefuten gliset mer. Blant annet ønsker han en formuesskatt på tre til fire prosent. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg vil trolig betale 50 til 60 prosent skatt, men jeg skulle ønske at jeg kunne betale 80 prosent.

Thomas Piketty har tatt litteraturverden med storm. Hans bok «Kapitalen i det 21. århundret» er foreløpig trykket i 1,5 millioner eksemplarer og har toppet flere bestselgerlister over hele verden, blant annet Amazons. 

Det er spesielt, da den er en tung fagbok om økonomi på hele 795 sider.

Piketty har blitt omfavnet av venstresiden i politikken over hele verden. Ap-leder Jonas Gahr Støre har truffet professoren flere ganger, senest i Oslo rett før jul.

LES HER: - Jeg er ingen gåselever-sosialist

En av hovedtesene til Piketty er at de rike skal skattelegges hardt. Opptil 80 prosent av sin årlige inntekt bør det ligge på.

Siden Piketty har blitt en litterær verdenssensasjon, har boksalget godt over all forventning. Boken hans er nå trykket i 1,5 millioner eksemplarer, men hvor mye han har tjent på det, er han lite snakksalig om, når Nettavisen stiller ham spørsmålet.

- Jeg bryr meg heller ikke
- Penger! Ingenting foreløpig. Det vet jeg ikke. Forlaget er veldig sen med å betale ut. Jeg vet ikke. Helt sant. Jeg vet ikke, sier Piketty til Nettavisen.

- Men sånn cirka?

- Helt ærlig, jeg vet ikke. I noen land er boken veldig dyr, noen steder nesten 100 euro, mens den i andre land, som Kina, koster mindre enn 10 euro. Så det er veldig vanskelig å kalkulere det, sier økonomiprofessoren.

- Jeg bryr meg heller ikke så mye om det, for å være helt ærlig.

- Men la oss si at du i hvert fall har tjent over tre millioner euro. Trolig mye mer.

- Han vet ikke, bryter plutselig en forlagsdame inn fra sidelinjen, lettere irritert over Nettavisens repetisjon av samme spørsmål.

- Men gjør det ikke litt vondt å betale 80 prosent skatt på det?

- Nei. Det er det jeg bør betale. Du har helt rett. Jeg vil trolig betale 50 til 60 prosent, men jeg skulle ønske at jeg kunne betale 80 prosent, sier Piketty.

Men litt raske kalkyler viser at Piketty trolig har tjent minst 30 millioner kroner så langt på boken. Den selger som bare det fortsatt, så denne summen blir høyere og høyere for hver uke som går. 

Thomas Piketty (t.v.) og Jonas Gahr Støre (Ap) før førstnevntes foredrag i Universitetets Aula i Oslo rett før jul.


Sparer seks til ni millioner i skatt
På verdens største bokhandel, Amazon, så selges boken til Piketty for 30 dollar, eller rundt 220 kroner. I noen land er den mye dyrere som i Norge, mens den i andre land er mye billigere som i Kina.

En kilde i et norsk forlag, som har arbeidet mye i det internasjonale bokmarkedet, sier til Nettavisen at trolig ligger Pikettys snitt royaltyinntekt på 20 kroner per bok.

Det gir 30 millioner kroner til økonomiprofessoren.

For royaltysatser for oversatt sakprosa ligger lavere enn norsk sakprosasatser. En vanlig stige kan være 6-8-10-12 prosent og trolig ikke over 10 prosent før det har blitt solgt 20.000 eksemplarer.

I nesten alle markeder vil prisen ligge langt under den norske prisen på 649 kroner, som Amazon – altså 250-300 kroner. I en rekke land også under dette.

Det betyr at Piketty må betale et sted mellom 15 og 18 millioner kroner i skatt for sin megasuksess, og slipper unna en skatteregning på over seks til ni millioner kroner ekstra hvis Frankrike hadde fulgt Pikettys økonomiske skatteprofetier.

Men det er ikke bare inntektsskatten som er høy. Også formuesskatten bør alle land innføre, ifølge Piketty.

3-4 prosent formuesskatt
Vi rakk imidlertid å få stilt ham spørsmålet om det stemmer at han ønsket en formuesskatt på hele 15 prosent, noe et av de mange ryktene om hans teorier sa.

- Og hvor mye bør formuesskatten ligge på. 15 prosent?

- 15 prosent er for mye. Men tar du Forbes rangering av verdens rikeste, så vokser deres formuer med seks til syv prosent i snitt hvert år. Det er tre til fire ganger mer enn snittet i samfunnet generelt, som vokser med en til to prosent årlig, sier Piketty til Nettavisen.

- Så hvilken skatteprosent bør man bruke? spør økonomiprofessoren, og svarer selv på utpust.

- Kanskje tre til fire prosent.

Men flere spørsmål var det ikke tid til, da forlagsdamen atter en gang avbrøt intervjuet.

- Nå må vi slutte, kom det bryskt.

Ikke riktig de 100 siste år
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum mener imidlertid at venstresiden misbruker Pikettys ideer og tar enkelt ideer ut av en sammenheng.

Stavrum skriver blant annet:

«Venstresiden omfavner Thomas Piketty som en profet. Men boken hans er nokså fjern fra norsk virkelighet.

Pikettys sentrale tese er at avkastningen på kapital (r) er større enn den gjennomsnittlige veksten i økonomien (g).

Dersom r>g, vil de rike stadig bli rikere enn alle andre, selv om økonomien vokser.

Problemet for Piketty er at det ikke har vært riktig de 100 siste årene.»

LES HER: Ikke misbruk profeten Piketty

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere