*Nettavisen* Økonomi.

Venter beste aksjehøst på fire år

Foto: Illustrasjonsfoto (Shutterstock)

Det europeiske aksjemarkedet vil få sterkt andre halvår, spår ekspertene.

Det europeiske aksjemarkedet vil gjøre det skarpt i andre halvår. Det viser anslag som Bloomberg News har innhentet blant 11 analytikere.

Følg verdens børser her

I snitt forventer analytikerne at det samlede europeiske aksjemarkedet vil løfte seg 11 prosent fra 30 juni til utgangen av året. I USA forventer ti strateger som følger det amerikanske markedet at S&P 500 indeksen vil løfte seg 8,4 prosent.

Får de europeiske analytikerne rett vil det europeiske aksjemarkedet opplevde sitt beste rally på et avsluttende halvår siden 2006, skriver Bloomberg News. Det er særlig bedrede resultater som vil få investorene inn igjen i markedet. Stiger markedet med 11 prosent i andre halvår vil markedet ha den høyeste verdsettelsen siden desember 2003.

Sterkt år
Dow Jones Stoxx 600, en bred indeks som måler utviklingen i de seks hundre største selskapene på europeiske børser, falt med 46 prosent i fjor. Og utviklingen så langt i år har vært svært god. De siste seks måneder har indeksen løftet seg rundt 15 prosent.

Aktørene mener at det er mye kapital som står klar for å komme inn i markedet, og flere har pekt på livselskapene, som på grunn av vektingen har en tendens til å selge seg kraftig ned i aksjer når aksjekursene faller. Skal disse inn igjen, vil veien inn kunne bli trang og kursene skyte i været.

Bedre tall
Dessuten viser resultatpresentasjonene så langt at mange selskaper har levert bedre tall, og ikke minst bedre fremtidsutsikter, enn hva markedet hadde forventet. Analytikerne har det siste året nedjustert forventningene til neste års resultater, men dette er i ferd med å snu igjen.

Bloomberg News skriver at helt siden januar 2008 har forventningene til de 600 største selskapene på europeiske børser falt hver eneste uke, når man ser på samlede konsensusestimater. Det eneste unntaket er uken som endte fredag 12. juni. Denne trenden kan bli brutt når analytikerne får analysert tallene selskapene presenterer for første halvår.

Morgan Stanley tror på fall
Av de 11 som deltok i Bloombergs undersøkelse av markedet er det analytikerne i Natixis som er mest optimistiske. De forventer at det europeiske markedet skal stige med 20 prosent i andre halvår. Morgan Stanley forventer derimot at markedet skal falle med 6,4 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag