NA24.no

Venter brennhett 2007

Sist oppdatert:
Norsk eksportindustri jublet for kronekursen i fjor. Økonomene tror festen fortsetter.

Med stabil kronekurs og styrket konkurransekraft håper industrien på at klondyke-tilstandene vil fortsette dette året.

NA24 - din næringslivsavis

En sterk krone er negativt for eksporten - det motsatte er positivt.

Moderat
Sjeføkonom Jan Andreassens hovedscenarie er at kronekursen vil styrke seg moderat neste år.

- I våre prognoser tror vi rentetoppen fra Norges Bank er 4,5 prosent. Årsaken er at vi legger til grunn en styrking av kronkursen på om lag 6-8 prosent, sier Andreassen til NA24.

Norges Banks anslag legger til grunn at kronekursen er stabil, og at rentenivået gradvis kan heves til om lag 5,5 prosent i 2010.

- Faktisk er den pengepolitiske innstrammingen sterkere enn Norges Banks prognoser, fordi 5 prosent på valutakursen vil slå kraftig negativt ut for vårt konkurranseutsatte næringsliv, sier Andreassen.

- Blir spennende
Alle bedrifter i Fastlands-Norge sett under ett hadde en eksportvekst på nær tjue prosent i 2006, sammenlignet med fjoråret.

Industrien sto for over 250 milliarder av Fastlands-Norges vareeksport på 300 milliarder kroner i fjor. De 50 siste eksportmilliardene sto råvaresektoren, elektrisk kraft og fiske for, i følge Norsk Industri. Til sammenligning for fastlands-Norges eksporttall vil eksporten av råolje, naturgass og kondensat beløpe seg til om lag 450 milliarder kroner i 2006.

- En ting er renteutviklingen i Norge. En annen ting er det den internasjonale utviklingen. Dersom det knapt kommer flere europeiske rentehopp, så blir det spennende, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til NA24.

- Situasjonen akkurat nå er at vi har en behagelig kronekurs mot euro, og en ubehagelig kronekurs mot dollar, sier Sunde til NA24.

Sterkere
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror hovedbildet vil være positivt, og ser også en styrking av kronen.

- Norges Bank hever rentene og oljemarkedet vil etter hvert snu opp. Vi tror det er pause nå på grunn av en utflatning i den amerikanske økonomien. I tillegg tror vi at den europeiske sentralbanken vil heve renten kun en gang til i inneværende år. Og kombinasjonen av dette vil medføre styrking av den norske kronen, sier Mork til NA24.

- Bildet av norsk økonomi og for norske eksportbedrifter er i det hele tatt veldig positivt. Prisene er gode og markedene er gode, sier Mork.

Høyere enn nabolandene
Andreassen og Terra Securities skisserer at Norge i løpet av året trolig vil få høyere sentralbankrenter enn de fleste andre europeiske land.

- Markedene ser ut til å ha stålsatt seg for en foliorente på 3,75 prosent i ESB og 4,75 prosent i Norges Bank ved årsskiftet 2007-2008, tror Terra.

Oljeøkonomien
- Dilemmaet er at Norge kan trenge en høyere rente enn i våre naboland fordi vi har en sterk oljeøkonomi, noe de ikke har. Det er grunn til å spørre seg om ikke vi nå nærmer oss en smertegrense for hva som er mulig av rentedifferanse uten at kronekursen systematisk stiger, sier Terra-økonomen.

- Våre renteanslag er ikke avhengige av den enkelte valutakurs, men av at kronestyrkingen kommer i løpet av våren. Uten en styrking kronekursen på 4-5 prosent vil Norges Bank ha rom for å heve renten høyere enn de 4,5 prosent som vi spår, tror han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere