NA24.no

Venter høy inflasjon i juni

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Markedet forventer at inflasjonen vil holde seg over Norges Bank sitt mål i juni.

Fredag kommer Statistisk sentralbyrå med inflasjonstallene for juni. Det knyttes en del spenning til inflasjonen fremover. I mai viste konsumprisindeksen en vekst på 3 prosent. Dette er over målet som Norges Bank styrer etter, som er på 2,5 prosent.

NA24 –din næringslivsavis

Når de oppdaterte tallene kommer fra juni er det forventet at inflasjonen vil holde seg på det samme nivået. Analytiker-estimater som Reuters har innhentet viser konsensus på 3 prosent, med små sprik i forventningene.

Prisveksten utenom energiprodukter og skatte- og avgiftsendringer (kjerneinflasjon) er ventet å havne på 2,9 prosent i juni, uendret fra måneden før.

Høyere enn Norges Bank
Isolert sett vil en inflasjon på over 2,5 prosent bety renteoppgang fra Norges Bank. Men det er lite som tyder på at Gjedrem & Co. vil la seg affektere mye dersom tallene for juni kommer inn som forventet. Norges Bank forventer at inflasjonen vil falle kraftig i juli og utover året. Og det er nettopp den langsiktige prisstigningen Norges Bank konsentrer seg om.

I et analysenotat som banken Nordea har sendt sine kunder, slutter de seg til konsensusforventningene på 2,9 prosent vekst i kjerneinflasjonen i juni.

Mat-effekter
En av grunnene til at de forventer en så vidt høy inflasjon finner vi igjen i matvareprisene i fjor, nærmere bestemt prisen på frukt og grønnsaker.

– Vi forventer uendrede matpriser måned mot måned i år, noe som gjør at årsveksten for mat vil øke, skriver Nordea i notatet og peker videre på at deres forventninger til prisvekst sesongmessig er lavt, noe som betyr at risikoen er på oppsiden.

Billigere reiser
Nordea forventer også mindre kutt på klesprisene enn i fjor, mens de forventer at prisen på transporttjenester faller. Bortsett fra dette er det bare forventet marginale endringer.

– Men det er flere potensielle overraskelser, skriver Nordea.

Venter fall i juli
Norges Bank forventer selv en kjerneinflasjon i juni på 2,8 prosent, altså rett i nærheten av der konsensus av analytikerne befinner seg. Men i juli forventer de at inflasjonen vil falle til 2,4 prosent.

Årsaken er at baseeffekter slår inn, men også at effektene som den internasjonale økonomiske nedturen har medført vil slå inn i det norske markedet.

Venter små bevegelser
Markedet for norske kroner er ikke stort denne sommeren, og selv små transaksjoner kan svinge kronen betydelig. Men Nordea tror ikke en inflasjon på linje med forventningene vil slå inn i markedene.

– Dersom våre forventninger viser seg å stemme venter vi ikke noen særlig effekt på kronen eller rentemarkedet, selv om inflasjonen er større enn hva Norges Bank legger til grunn. For tiden er ikke inflasjon et tema i markedet, så vi trenger antakelig å se inflasjonen over tre prosent eller under 2,6 prosent for å se noen markedsreaksjoner, skriver Nordea.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere