NA24.no

Venter jobbskrell i USA

Sist oppdatert:
Ukens viktigste tall kommer i ettermiddag.

Kommende president Barack Obama får i dag en bekreftelse på hvor vanskelig økonomisk situasjon USA er i.

NA24 - din næringslivsavis

Høyeste på 5 år
Fredag ettermiddag klokken 14.30 (norsk tid) legges den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for oktober på bordet. Mest trolig blir det den tiende måned med fall i sysselsettingen og den høyeste ledighetsraden på fem år.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået Bloomberg venter økonomene at ledighetsraten vil stige til det høyeste nivået siden mars 2003. Ledighetsraten er ventet å øke fra 6,1 til 6,3 prosent, mens snittet av analytikernes forventninger forteller om en ventet nedgang i sysselsettingen på 200.000 personer i oktober.

- Usikkerheten er stor
- Dagens viktigste begivenhet er utvilsomt den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for oktober. Som alltid er usikkerheten stor og denne gang ekstra stor som følge av effektene av eskaleringen av finanskrisen. Vi kan derfor ikke utelukke et enda verre utfall. I følge Reuters er det mest negative anslaget -250.000, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets i meglerhusets morgenrapport.

Og det vil bli verre, ifølge ekspertene. Analytikerne tror arbeidsledigheten bare vil øke frem til Obama inntar Det hvite hus i januar neste år. Dette vil trolig gjøre det enklere å få gjennom en økonomisk stimuleringspakke. Fredag møter Obama blant annet investorlegenden Warren Buffett og tidligere sentralbanksjef Paul Volcker. Han skal også holde sin første tale etter valgnatten.

Problem nr. 1
- Selv om økonomien var årsak nummer èn til Obamas suksess, vil det fra 20. januar være hans problem nummer èn. Skadene fra den økonomiske krisen er raskt i ferd med å bli mer tydelige, sier sjeføkonom Nigel Gault i IHS Global Insight til Bloomberg.

De 78 økonomene som er spurt i undersøkelsen venter et fall i sysselsettingen på mellom 85.000 og 300.000. Så langt i år har 960.000 amerikanere forsvunnet ut av lønningslistene.

- Har ikke sett det verste ennå
Tidligere denne uken har det kommet indikasjoner om den begredelige tilstanden i arbeidsmarkedet. Ifølge undersøkelsen fra ADP forsvant 159.000 arbeidsplasser denne måneden, mens amerikanske bedrifter har annonsert 112.884 jobbkutt denne måneden, en økninig på 79 prosent fra samme periode i fjor, ifølge byrået Challenger, Gray & Christmas.

- De fleste bedrifter tar høyde for en ytterligere nedgang. Det verste har vi trolig ikke sett ennå på noen måneder. Mange bedrifter er i ferd med å forberede oppsigelser, sier en analytiker til Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere