NA24.no

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Venter økt ledighet

Sist oppdatert:
Økonomene venter på norske ledighetstall.

Denne uken kommer det ferske oppdateringer på utviklingen i det norske arbeidsmarkedet.

Onsdag formiddag presenterer SSB arbeidsmarkedsundersøkelsen (AKU) for september.

3,3 prosent
I markedet er det forventninger om at ledigheten skal krype videre oppover. Flertallet av økonomene venter at arbeidsledighetsraten skal krype opp fra 3,2 prosent i august til til 3,3 for september.

Økonomene i Nordea Markets venter også en ledighetsrate på 3,3 prosent.

- Norges Bank ble som kjent overrasket over hvor mye sterkere enn ventet arbeidsmarkedet utviklet seg i andre kvartal, og reviderte sitt anslag for ledigheten betydelig. Men sentralbankenventer fortsatt at arbeidsledigheten skal øke noe mer, og derfor vil en økning i tråd med våre forventninger også være i tråd med Norges Banks syn, skriver makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets i en rapport.

Svakere enn ventet
Hun legger til at de siste sysselsettingstallene fra AKU-statistikken imidlertid har vist en svakere utvikling enn ventet.

- Men ledigheten har likevel ikke økt mer fordi arbeidsstyrken har falt. Utviklingen i sysselsettingen er også viktig for Norges Bank, men markedet vil nok være mest opptatt av ledighetsraten. Og den må avvike mye fra konsensus for å gi effekt i markedet.

Forsinket virkning?
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener at det bemerkelsesverdige er ikke at sysselsettingen har begynt å falle,men heller at sysselsettingen har begynt å falle førstetter at resesjonen skulle være tilbakelagt.

- Dette kan være en forsinket virkning av resesjonen, men det kan også være drevet av tidligere gjestearbeidere som nå har vendt hjem og blitt boende i hjemlandet lenge nok til å falle ut av arbeidsstyrken, slik som målt i denne målingen. I så fall gir ikke fallet i arbeidsstyrken noen ny informasjon - gammel informasjon blir bare fanget opp først nå. Endelig skal vi ikke se bort fra at problemene i verftsindustrien nå begynner å synes. For september-målingen tror vi derfor at sysselsettingen vil falle mer enn arbeidsstyrken, skriver Mork i meglerhusets morgenrapport.

Torsdag kommer Nav med sine tall for registrert ledighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere